Recept

Képviselőfánk házilag

A képviselőfánk mindenki kedvence, és annak ellenére, hogy könnyű elkészíteni a legtöbben nem mernek nekilátni. Most tegyük félre a félelmeinket és kezdjük el a sütést!

A vizet a vajjal, cukorral, és sóval felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg a széle rezegőssé nem válik. Kivesszük a tésztát a lábasból egy hideg tálba, pár percet hűlni hagyjuk. A tojásokat leütjük, és összekeverjük, majd a tésztához adjuk apránként annyit, hogy az állaga nokedli-szerű legyen. (A tojás méretétől függ, hogy hány tojásra van szükség.) A tésztát habzsákba töltjük, és nagyobb dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kettő db teáskanál segítségével picike halmokat teszünk a sütőlemezre. Ne túl közel nyomjuk egymáshoz a halmokat, mert sütés közben meg fognak nőni a fánkok. Légkeveréses sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt felhúzatjuk a süteményt (megnő, és a külseje megkérgesedik), majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 C fokra, és további 15-20 percig szárítjuk. Az elkészült süteményeket kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Amíg hűlnek a fánkok, elkészítjük a vaníliakrémet.

A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral egy lábosban, majd a lisztet evőkanalanként csomómentesen hozzákeverjük. A tejet apránként öntjük hozzá, hogy szépen elvegyüljön a lisztes tojásos masszával. A vanília belsejét kikaparjuk, hozzáadjuk a tejhez. Ezután lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük. Amíg hűl a vaníliakrém, elkészítjük a tejszínt.

A tejszínt 24 órára hűtőszekrénybe tesszük, a felverés előtt kb. 20-30 perccel célszerű a mélyhűtőben jó alaposan lehűteni, nem baj, ha már kicsit jégkristályos lesz a szerkezete, majd mixerrel alaposan felverjük a tejszín

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Hozzávalók

Tésztához

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    20 dkg víz
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg búzaliszt
  • 5 db tojás

Krémhez

  • 3 db tojássárgája
  • 4 dl zsíros tej
  • 4 evőkanál búzaliszt
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 db vaníliarúd

Tejszínhabhoz

  • 5 dl tejszín
  • 5 evőkanál kristálycukor

Elkészítés

A vizet a vajjal, cukorral, és sóval felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg a széle rezegőssé nem válik. Kivesszük a tésztát a lábasból egy hideg tálba, pár percet hűlni hagyjuk. A tojásokat leütjük, és összekeverjük, majd a tésztához adjuk apránként annyit, hogy az állaga nokedli-szerű legyen. (A tojás méretétől függ, hogy hány tojásra van szükség.) A tésztát habzsákba töltjük, és nagyobb dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kettő db teáskanál segítségével picike halmokat teszünk a sütőlemezre. Ne túl közel nyomjuk egymáshoz a halmokat, mert sütés közben meg fognak nőni a fánkok. Légkeveréses sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt felhúzatjuk a süteményt (megnő, és a külseje megkérgesedik), majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 C fokra, és további 15-20 percig szárítjuk. Az elkészült süteményeket kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Amíg hűlnek a fánkok, elkészítjük a vaníliakrémet.

A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral egy lábosban, majd a lisztet evőkanalanként csomómentesen hozzákeverjük. A tejet apránként öntjük hozzá, hogy szépen elvegyüljön a lisztes tojásos masszával. A vanília belsejét kikaparjuk, hozzáadjuk a tejhez. Ezután lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük. Amíg hűl a vaníliakrém, elkészítjük a tejszínt.

A tejszínt 24 órára hűtőszekrénybe tesszük, a felverés előtt kb. 20-30 perccel célszerű a mélyhűtőben jó alaposan lehűteni, nem baj, ha már kicsit jégkristályos lesz a szerkezete, majd mixerrel alaposan felverjük a tejszínt. A kihűlt vaníliakrémbe belekanalazunk 3-4 nagyobb evőkanál tejszínt, és a mixerrel alaposan elkeverjük benne. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a tetejére a tejszínt, és rátesszük a kalapjukat. Megszórhatjuk a tetejét még porcukorral, vagy csokoládéval/karamellel megcsurgathatjuk őket ízlés szerint.

Ezt is ajánljuk: Forró almaleves - Katt ide!

Fotó: sonneveld.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
Egy kutatás állítja, hogy létezik egy teljesen hétköznapi tárgy, amely bizonyíthatóan képes csillapítani a gyerekek karácsonyi izgatottságát – és szinte minden otthonban megtalálható.
Sztárok
Maggie McNamara álomszép színésznő volt, ráadásul tehetségét a legtöbb kritikus is elismerte, ő tragikus módon mégis úgy döntött, hogy a halálba menekül…
Sztárok
III. Károly király nagyon komolyan veszi a gyógyulását, ebbe pedig beletartozik az is, hogy többé már nem eszi az egyik kedvenc ételét.
Lifestyle
Fontos felismerések és sorsformáló döntések éve vár a Bikára: 2026-ban végre letisztul, mi az, ami valóban értéket képvisel az életében.
Lifestyle
Karácsonykor rengeteg helyen fog hal kerülni az asztalra, azonban rengetegen rosszul szokták megsütni.
Sztárok
Victoria Beckham évtizedek óta büszke lehet karcsú, sportos alakjára, amit tudatos életmódjának, no meg persze a Jolly Joker diétájának is köszönhet.