Egy szuper gyümölcs - Az ananász jótékony hatásai

Az ananász az egyik olyan trópusi gyümölcs, amelyet alapvetően szinte mindenki szeret, de mégsem része a mindennapi étkezésünknek. Pedig számtalan jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes időnként beiktatnunk az étrendünkbe.

A Közép-Amerikai indiánok már Kolombusz megérkezése előtt is fogyasztották az ananászt. Európába az Újvilág felfedezése után került át és főleg a spanyol illetve a francia udvarban vált igen népszerűvé. A XIX. századtól egyre több helyen is elkezdték az ananász üvegházas termelését, így vált egyre több ember számára elérhetővé ez a gyümölcs.

Gyulladáscsökkentő
Kevesen tudjuk, de az ananász levelének gyulladáscsökkentő hatása is van. Bár mi itthon levágjuk és eldobjuk, de Dél-Amerikában és a Fülöp szigeteken is használják sebgyógyításhoz, gyulladások és ödémák kezeléséhez. De akár a hasmenéses betegségek ellen is használhatjuk az ananászt. Ha az ananász darabokat megsózod és raksz rá némi chilit, akkor a felfújódás és a hasmenés ellen is alkalmazható.

Tisztítókúra
Az ananászt sokan használják a tisztítókúra részeként, ugyanis emésztést gyorsító hatással rendelkezik és csökkenti a vér savtartalmát is. De akár a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen vitamin és ásványi anyag tartalma miatt egy diétás programba is könnyedén beilleszthető.

Ásványi anyagok és vitaminok
Az ananász főleg C-vitamin forrása miatt lehet fontos. Ezen kívül remek kálium, folsav, cukor és rostanyag tartalma miatt is érdemes fogyasztanunk. Továbbá a vörösvérsejtek és a véralvadást segítő vérlemezkék termelődésében is segíthet.

Ezek mellett az ananász további jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti az édesség utáni vágyat, így a fogyókúrázóknak is nagy segítség lehet, arról nem is beszélve, hog mindössze csak 57 kalóriát tartalmaz. Viszont a természetes cukor tartalma miatt energiával látja el szervezetünket, ebből adódóan jóval egészségesebb, mint ha csokival próbálnánk pótolni a hiányzó energiáinkat.

Emlékezeti zavarok ellen
Az ananász niacin tartalma az emlékezeti zavarok esetében lehet segítségünkre, úgy hogy serkenti az agy vérellátását. De a stressz csökkentésében is szerepet játszik, a gyümölcs pantoténsavtartalma ugyanis az idegrendszerünk védelmében lehet segítségünkre.

Oldalak

Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...