Gyógyítás és megelőzés mandulaolajjal

A mandulaolaj sokféleképpen felhasználható: tökéletes kozmetikai szer, véd a betegségektől, enyhíti a bőrbetegségek tüneteit, és a konyhába is új ízeket hoz. Kattints, hogy megtudd miként használható!

Mitől jó a mandulaolaj?
A mandulaolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B-vitamin és magas Omega-9 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti. A mandulaolaj legnagyobb részét a linolsav és olajsav alkotja, amelyeknek fontos szerepe van a bőr védelmében és a szárazság megszüntetésben.

Az Omega-9 zsírsav egyszeresen telítetlen, így nem kell tőle tartanunk, a jó zsírok közé sorolják. Azon kívül, hogy ápolja a bőrt még egyéb jó tulajdonságai is vannak. A kutatások szerint csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az immunrendszert és a vércukorszintre is jótékony hatással van.

A mandulaolaj gazdag B-1, B-2, és B-6 vitaminban, és E-vitamint is tartalmaz. A világhírű Sebastian Kneipp lelkész és természetgyógyász sikeresen gyógyította mandulaolajjal a következő betegségeket: tüdőgyulladás, hascsikarás, gyermekkori székrekedés.

Mandulaolajjal a szépségért és az egészségért
A bőr ápolásához a mandulaolaj önmagában használható, de bázisolajként is kiváló, vagyis vegyíthető más illóolajokkal. Önmagában használva bármilyen bőrtípus ápolható vele. A tenyérbe vagy rögtön a bőrfelületre csöpögtetett olajat körkörös mozdulattal kell a már felpuhult bőrbe belemasszírozni.

Puhítja a bőr felületét, visszaadja a bőr rugalmasságát és lassítja a bőr öregedését. Szaunázás, napozás, vagy szolárium után is ajánlott használni, alaphelyzetben pedig zuhanyzás vagy fürdés után fejti ki a legjobban hatását.

Szarkalábak ellen szemránckrém helyett a mandulaolaj is nagy sikerrel alkalmazható. Az ujjbegyre egy-két csepp olajat csepegtessünk, majd ütögessük be a szem körüli bőrbe - természetes és jóval olcsóbb megoldás, mint a bolti szintetikus krémek.

Gombás bőrfertőzések esetén a tüneteket enyhíti, csillapítja a viszketést és gyorsítja a bőr gyógyulásának folyamatát. Jól használható a kipirult, gyulladt bőr fájdalmának, „húzódásának” enyhítésére is.

Mandulaolaj a konyhában
A mandulaolaj csak hidegkonyhai felhasználáshoz használható, vagyis alkalmazása után az ételeket már nem szabad hőkezelni.

A mandula olaja enyhén édes ízű, tökéletesen illik a salátákhoz, dresszingekhez és szószokhoz. Édes, friss íze miatt kiváló kacsához, csirkéhez és halhoz egyarán.

Sütemények, marcipánok és pralinék még különlegesebbé tehetők, ha az alapanyagokhoz pár csepp mandulaolajat használunk.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!