Cukros üdítők: el sem hiszed, mit tesznek szervezeteddel!

A cukros üdítőitalok már meghódították az egész világot, nem is csoda, hiszen édes ízük levette az embereket a lábukról. Pedig nem kéne! Minden korttyal egyre közelebb jutunk az elhízáshoz, a cukorbetegséghez és egyéb megbetegedésekhez. Úgy érzem, ezzel nem mondok újat, mégis milliárdok isszák a cukros löttyöket. Nézzük meg, mit is tesznek pontosan az emberi szervezetekkel a színes, buborékos italok!

Mit tekintünk cukros üdítőnek?
Nos, az olyan italokat, amelyek nem kis mennyiségű cukrot és szénsavat tartalmaznak. De nem csak ezeket rejtik a színes flakonok, hanem többek között még kukoricaszirupot, koffeint, kalóriát, benzolt, foszforsavat, aszpartámot, szulfátokat, mesterséges ételszínezékeket és nátrium-benzoátot is. Így megemlítve nem is tűnnek olyan rémisztőnek, hiszen többségüket az emberek nagy része nem is ismeri. Ismerjük meg most közelebbről az imádott cukros löttyök összetevőit:

  • kukoricaszirup: azért használják nagy mennyiség édesítésénél, mert rendkívül olcsó, de ezzel szemben nagyon magas a fruktóz és glükóz tartalma. Ami pontosan azt jelenti, hogy teáskanalanként 17 kalóriát tartalmaz. A fogyasztható fruktóz tulajdonképpen fogyasztható zsír, így feldolgozása számos méreganyagot eredményez, amik növelik a vérnyomást és köszvényt is előidézhetnek. A fruktóz azért nagyon alattomos, mert megakadályozza, hogy az agy kapcsolatba lépjen a leptinekkel, aminek kényszerevés az eredménye.
  • foszforsav: ez az anyag megakadályozza, hogy a szervezet hasznosítsa és beépítse a kálciumot, így az üdítőitalok fogyasztása csontritkuláshoz is vezethet, és a fogakat is gyengítheti, így korai foghullást is okozhat.
  • aszpartám: ez az anyag 92 mellékhatással hozható kapcsolatba, így okozhat többek között agytumort, diabéteszt, epilepsziát.
  • szulfátok: a szulfátokra érzékeny embereknél fejfájást és légzési problémákat is eredményezhet.
  • nátrium-benzoát: ez egy tartósítószer, amely minden üdítőben megtalálható. Fogyasztása okozhat májzsugorodást, Parkinson-kórt és akár DNS-romlást.

Egy brit orvosi lap kutatást végzett ezen a téren, és megvizsgálták milyen hatással is vannak a középiskolásokra (16 éveseknél) a cukros üdítők. Az eredmény megdöbbentő: minden adag cukros üdítő elfogyasztásával az elhízás valószínűsége 60%-kal nő.

Ha belegondolunk, hogy rengeteg olyan fiatal van, aki szinte minden nap elfogyaszt minimum fél liter kólát vagy más cukros löttyöt, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a legtöbb fiatal (és nem fiatal) ember testtömeg indexe magasabb az átlagosnál.

Nem csak a küllemre, az egészségre is egészen meghökkentő hatással vannak ezek az ízes üdítők. Azoknál a gyermekeknél, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, az egészséges, természetes cukrot tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket már nem találják ízesnek és nem eszik meg, mondván ízetlen. Nem is csoda, hiszen fél liter kólában annyi cukor van, mintha megennénk 16 kávéskanál cukrot. Így viszont egészen elszomorító, hogy míg rengeteg ártalmas méreganyag jut a gyermekek szervezetébe, addig számtalan vitamin és értékes tápanyag megvonásra kerül.

Elkeserítő tény, hogy az ilyen édes üdítők az ajánlott napi maximum cukorbevitel háromszorosát tartalmazzák. Ez amellett, hogy roppant erős mértékben befolyásolja testsúlyunkat, számtalan egyéb következménnyeket is okozhat. A legrémisztőbb hatást a hasnyálmirigyre gyakorolja: működését felgyorsítja, ezáltal rendkívül gyorsasággal kezdi termelni az inzulint, aminek a következménye a vércukorszint növekedése és a cukrobetegség kialakulása, ami legvégső sorban még amputálást is maga után vonhat.

Ne essünk abba a hibába, amit a közmondás megfogalmaz: "Akkor becsüli az ember az egészséget, amikor nincs."! Legyünk következetesek és óvjuk egészségünket, hiszen nincs is ennél fontosabb kincs életünkben!

Oldalak

Sztárok
Claudette Colbert egyike volt az elmúlt száz év száz legnagyobb hollywoodi filmsztárjainak. A díva nézők millióit hódította meg a vásznon, szépségéért pedig bolondultak a férfiak, ám romantikus...
Sztárok
Pár nappal ezelőtt röppent fel a hír, hogy a 82 éves legendás színész ismét apa lesz, azonban nem kellett sok idő, hogy kiderüljön, nem éppen felhőtlen apai boldogság övezi ezt az eseményt A...
Lifestyle
A csalók kreativitása végtelen, a banki adataink után most az e-mail fiókokon keresztül támadnak, méghozzá nem is akárhogyan.