A magas vérnyomást csökkentheti a tej vagy tejtermék

Vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, de a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, a szélütés, az agyi katasztrófa szempontjából az első számú rizikófaktor. Ráadásul rendívül gyakori: becslések szerint világszerte egymilliárd embernek kórosan emelkedett a vérnyomása.
Igen sokan irtóznak a tabletták szedésétől, viszont a megfelelő táplálkozás hatékonyan csökkentheti ezt a kockázati tényezőt. Yves Pouliot kanadai professzor összefoglalta a tej vérnyomáscsökkentő hatására vonatkozó adatokat. Tanulmánya a Dairy Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.

Pouliot professzor idézi az évekkel ezelőtt, könyv formájában is megjelent DASH-tanulmányt, amelyben a betűszó azt jelenti: "a diéta alkalmas segíteni a hipertóniásokat". Az étrend lényege sok gyümölcs, zöldség és naponta három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, illetve a konyhasóbevitel jelentős csökkentése. A tejfélék vérnyomáscsökkentő hatásában az egyik legfontosabb tényező a bőséges kalciumbevitel. Ráadásul a tejben lévő kalciumról kimutatták, hogy biológiai beépülése sokkalta jobb, mint a táplálékkiegészítők vagy tabletták formájában bejuttatott kalciumé. Hasznos még a tejben lévő magnézium és kálium is. A tej vérnyomáscsökkentő tulajdonságának legfontosabb elemét a bioaktív peptidek jelentik, amelyeknek hatásmódja hasonló az egyik legerélyesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszer, az úgynevezett ACE-gátló készítményekéhez.

Hollandiában a Wageningen Egyetem kutatói kétezernél több 55 évesnél idősebb, panaszmentes ember egészségét figyelték. Két év után 30 százalékkal kevesebbnek lett magas vérnyomása azok közül, akik a legtöbb sovány tejterméket fogyasztották. A zsíros tejtermék, a vaj és a sajt nem volt ilyen védő hatású.
Ralston ausztráliai professzor a Journal of Human Hypertension folyóiratban közölte több vizsgálat összesített eredményeit, amelyek megegyeztek az előző adatokkal: a zsírszegény tejtermékek csökkentik a vérnyomást.

Forrás: MTI

Oldalak

Lifestyle
Gyakran hirtelen jön a szerelem, és ilyenkor vak is tud lenni. Ennél a pontnál nehéz felismerni, hogy te kaptad az alárendelt szerepet a kapcsolatban.
Sztárok
Millie Bobby Brown kislányként robbant be a köztudatba, debütálása óta viszont már jó pár év eltelt, ő pedig mostanra igencsak vonzó fiatal nővé érett.
Sztárok
Vilmos herceg nemrég fontos eseményen vett rész, ahol felesége, Katalin hercegné, illetve közös gyermekeik nem tudtak megjelenni, de még így is gondoltak rájuk.