Recept

Sütőtökből készült laksaleves - Indiai különlegesség

Ha egy kiadós ebédre vagy vacsorára készülsz, és van otthon sütőtököd, akkor próbáld ki az indiai jellegű laksalves egy különleges változatát!

A tök húsát daraboljuk fel körülbelül 5 centis kockákra. Ezután a következő összetevőket konyhai robotgépben vagy mozsár segítségével pépesítsük: limettalevelek, csili, fokhagyma, gyömbér, citromfű, korianderszár, ötfűszer-keverék és római kömény. Az egyvelegnek teljesen pépesnek kell lennie

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Hozzávalók

  • 700 g félbevágott, kimagozott sütőtök, sonkatok vagy egyéb sütéshez használatos tök
  • 2-3 kimagozott, finomra szeletelt csilipaprika
  • 3 gerezd finomra aprított fokhagyma
  • 2 hüvelykujj méretű, hámozott friss gyömbér
  • 3 szál külső leveleitől megfosztott indiai citromfű (helyettesíthetjük szárított változattal is)
  • 1 meghámozott, finomra szeletelt hagyma
  • egy nagy csokor friss koriander letépkedett levelei
  • 1 púpozott kávéskanál ötfűszer-keverék (például: csili, ánizs, szegfűszeg, fahéj és édeskömény)
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • olívaolaj
  • 5-6 dl csirke vagy zöldség alaplé
  • 200 g basmati rizs
  • 2 db 4 dl-es konzerv kókusztej
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors
  • 1-2 limetta leve
  • 1 friss, felaprított vörös csilipaprika, kókuszreszelék

Elkészítés

A tök húsát daraboljuk fel körülbelül 5 centis kockákra. Ezután a következő összetevőket konyhai robotgépben vagy mozsár segítségével pépesítsük: limettalevelek, csili, fokhagyma, gyömbér, citromfű, korianderszár, ötfűszer-keverék és római kömény. Az egyvelegnek teljesen pépesnek kell lennie, így a megmaradt darabokat távolítsuk el. Ezt a keveréket kevés olajjal és a finomra szeletelt hagymával együtt tegyük fazékba, majd lassú tűzön 10 percig pirítsuk.
A sütőtököt és az alaplét is tegyük a fazékba. Jól keverjük össze úgy, hogy az edény aljára sült finomságok is felkerüljenek. Ezután főzzük forrásig, majd vegyük le a lángot, és lassú tűzön, fedő alatt főzzük még körülbelül 15 percig – amíg a tök meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a rizst és keverjük át. A tök egy része ekkor kezd krémessé válni, de maradnak darabos részek is. Főzzük tovább fedő alatt, hogy megfőjön a rizs, azután vegyük le a fedőt, öntsük hozzá a kókusztejet, ismét keverjük össze,és ízlés szerint óvatosan borsozzuk és sózzuk.

A végén szórjunk rá korianderlevelet vagy pár szelet frissen aprított csilit.

Ezt is ajánljuk: Sütőtökös lekvár - Recept

Oldalak

Recept
Sztárok
Julia Roberts nem retten vissza attól, hogy a nyilvánosság előtt is felvállalja a nyers valóságot, így az is teljesen magától értetődő számára, hogy közzétesz egy smink és filter nélküli fotót a...
Sztárok
Caprice Bourret neve a 90‑es és a 2000‑es években egyet jelentett a szépséggel, ma azonban sokan már alig ismerik fel a korábbi bikinimodellt, hiszen az évek során teljesen átalakult a külseje a...
Fashion&Beauty
Ha épp frizuraváltáson gondolkodsz, akkor ne is menj tovább: vess egy pillantást Hailey Bieber vadonatúj hajviseletére, és egyből tudni fogod, mit kérj a fodrászodtól!
Egészség
Egy friss tudományos elemzés szerint óriási hiba, ha nem reggelizünk. Ezt eddig is tudtuk, de most sokkoló eredmények születtek.
Christmas
Vannak webshopok, amik vonzóak, de ne várd, hogy onnan bármi is megérkezzen karácsonyra.