Recept

Görög finomság: muszaka

Ősszel is gondoskodhatsz arról, hogy egy kis nyarat csempéssz mindennapjaidba: készíts mediterrán jellegű ételeket. Bemutatjuk, hogyan készül a görögök egyik specialitása, a muszaka.

A muszaka, vagy más nevén rakott padlizsán a görögök egyik nemzeti étele. Többféle módon készítik hazánkban, de most megtudhatod, hogyan készül el eredetileg.

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Hozzávalók:
3 nagy padlizsán
50 dkg burgonya
extra szűz olívaolaj
1 nagy hagyma, apró kockákra vágva
50 dkg darált hús (általában birkahús, de marhahússal is finom)
50 dkg paradicsom – hámozva, kockákra vágva
2, 5 dl száraz fehérbor
¼ teáskanál cukor
½ teáskanál őrölt fahéj
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

A besamelmártáshoz:
6 dkg vaj
6 dkg liszt
7, 5 dl tej
1 tojássárgája
½ teáskanál cukor
frissen reszelt szerecsendió
2 teáskanál citromlé
zsemlemorzsa
reszelt graviera sajt (egyéb aromás keménysajttal is helyettesíthető)
só, frissen őrölt bors

 

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, a tövét eltávolítjuk, majd hosszában 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket beletesszük egy tálba, vízzel leöntjük, megsózzuk, aztán 20 percig állni hagyjuk. Közben a burgonyát is meghámozzuk, szintén 1 cm vastag karikákra vágjuk, majd sóval ízesítjük. A padlizsánról lecsepegtetjük a vizet. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, majd a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk (az olajat folyamatosan pótolnunk kell majd). A sült szeleteket papírtörlőn lecsepegtetjük. Friss olívaolajon a krumpliszeleteket is megsütjük, s szintén lecsepegtetjük róluk az olajat. A hagymát üvegesre pároljuk, a darált húst hozzáadjuk, majd erős tűzön megpirítjuk.

A paradicsomot, a fehérbort, a cukrot, a fahéjat és a petrezselymet belekeverjük, a hőmérsékletet csökkentjük, majd az egészet tíz percig pároljuk. A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, és a lisztet megpirítjuk, majd jól elkeverjük benne.

Állandó kevergetés mellett folyamatosan hozzáöntjük a tejet. Ha a keverék besűrűsödik, a lábast levesszük a tűzről, hozzátesszük a tojássárgáját és a besamelt cukorral, szerecsendióval, citrommal, sóval és borssal ízesítjük. Két evőkanálnyi reszelt sajtot keverünk hozzá, majd hagyjuk kihűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy tűzálló tál aljára először a burgonyaszeleteket tesszük, majd elosztjuk rajta a hús felét. Utána jönnek a padlizsánszeletek, majd a maradék darált hús. Mindezt leöntjük a besamellel, s egyenletesen elsimítjuk. Egy kis zsemlemorzsával, sajttal és egy csipet fahéjjal megszórjuk. A rakott padlizsánt az előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük – addig, amíg a teteje aranysárga nem lesz. Az elkészült muszakát hűlni hagyjuk, hiszen úgy könnyebb szép szeletekre vágnunk.

 

Tipp: A muszaka frissen is nagyon finom, viszont másnapra az ízek jobban összeérnek. A rakott padlizsán magában is kiadós, de kenyérrel is fogyasztható, valamint jellemző, hogy Görögországban helyenként sültburgonyát is tálalnak hozzá.

 

Oldalak

Recept
Sztárok
A 26 éves modell őszinte, filtermentes bejegyzése azonnal megmozgatta a követőket: sokak szerint még soha nem tűnt ennyire közvetlennek és magával ragadónak.
Fashion&Beauty
Bőrápolási rutinunkat célszerű az időjárás változásaihoz igazítanunk, a hideg idő beköszöntével például van néhány összetevő, melyeket jobb inkább messziről elkerülnünk, ha szeretnénk megőrizni...
Sztárok
Brendan Fraser ikonikus szerepe majdnem az életébe került: A múmia forgatásán olyan baleset történt vele, amelyről az orvosok később azt mondták, néhány másodpercig „technikai értelemben halott” volt...
Lifestyle
Ma különösen szerencsés energiák veszik körül a Bikát. Napi horoszkóp.
Lifestyle
Az év utolsó napjai váratlan fordulatokat hoznak az Ikreknek. Hétvégi szerelmi horoszkóp.
Utazás
Az EU-s kézipoggyász-szabályok hamarosan egyszerűbbé és átláthatóbbá válhatnak.