Érdekes történelmi tények a C-vitaminról

Ha a C-vitaminról van szó, mindenkinek Szent-Györgyi Albert neve, illetve a megfázásos betegségek jutnak az eszébe - pedig ezeken kívül még rengeteg érdekesség kapcsolódik a sokoldalú vitaminhoz. Tudj meg többet erről a csodaszerről!

Skorbut ellen

A tengeri pestisnek is nevezett skorbut, a C-vitamin hiánya miatt alakult ki. Ez a betegség a nagy földrajzi felfedezések korában tömegesen szedte az áldozatait, és sokáig nem jöttek rá, miképp előzhetnék meg a bajt. Az 1700-as évek közepén a tudomány kísérletezni kezdett: a tengerészeket például különböző csoportokba osztották, voltak, akik napi rendszerességgel ecetet, tormát, tengervizet vagy citromot és narancslevet kaptak - csak azok élték túl a több hónapos tengeri utakat, akik többször fogyasztottak C-vitaminban gazdag ételeket.

Kísérletek tengerimalacokon

A huszadik század elejéig a skorbutot fertőző betegségnek tekintették. Csak 1912-ben, a tengerimalacokon végzett kísérletek során jöttek rá, hogy a „tengeri pestisnek” is nevezett kór valójában hiánybetegség. Dummond javaslatára C-vitaminnak nevezték el, miután kiderült, hogy ez a hatóanyag elsősorban citrusfélékben és zöld növényekben található.

Fotó: mosaicon.hu

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!