Hirdetés

Több millió vörös rák lepte el a szigetet! Utakat is le kell zárni miattuk

Több millió vörös tarisznyarák otthona az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetek, ahol a legnagyobb turistalátványosság évről évre az apró állatkák tömeges vonulása a tengerpartra, hogy lerakhassák ott a petéiket.

Sokan nem élik túl

Az esős évszak beköszöntével, a párzási időszakkor a rákok tömege elindul a sziget központjától a nagyjából 8 kilométerre lévő tengerpartig. Itt a nőstények a homokba helyezik petéiket, hogy biztonságos otthont nyújtsanak születendő kicsinyeik számára. A rákok menetelése valódi versenyfutás, az egyedek igyekeznek minél előbb elérni a célt, hogy a lehető legjobb helyet választhassák. Percenként akár 6 métert is képesek megtenni. Természetesen az út nagyon fárasztó számukra, ráadásul számtalan akadályon kell átvergődniük, így sokan túl sem élik a kirándulást.

A helyiek viszont mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevesebb példány pusztuljon el, több utat is képesek lezárni, de legalább egy sávot mindenképp elkerítenek az állatok számára, sőt, bizonyos részeken még hidat is építenek nekik, hogy ne a forgalmas úton kelljen áthaladniuk. Úgy tűnik tehát, az itt lakókat egyáltalán nem bosszantja az rákok éves vonulása, a turisták pedig csak úgy özönlenek a szigetre, hogy megcsodálják ezt a nem mindennapi látványosságot.

Rákok mindenhol

A szerencsések, akik már elérték a célt

Útlezárás a rákok miatt

Fotók: mirror.co.uk, nationalgeographic.com, phys.org, christmas.net.au

Oldalak

Szólj hozzá Te is!