Utazás

Szinte súrolni fogja a Földet egy zsiráf méretű aszteroida - most élőben követheted az útját

A csillagászok hétfőn szereztek tudomást az idegen objektum létezéséről, mely a mai napon halad el a kék bolygó mellett. A mérete nem ad okot az aggodalomra, viszont hihetetlenül közel halad el mellettünk.

Közelebb lesz hozzánk, mint a Hold

Csupán hétfőn, azaz július 4-én fedezték fel a szakemberek azt az aszteroidát, mely csütörtökön halad el nyugtalanító közelségben a Föld mellett - írja cikkében az IFLScience nevű tudományos portál. A szikladarabot a 2022 NF kódjellel látták el, átmérője hozzávetőleg 7-12 méter, vagyis körülbelül megegyezik egy közepesen fejlett zsiráf méreteivel (nagyjából 5,7 méter). Az objektumot a legközelebbi pontján 83 900 kilométer választja majd el a Földtől, szóval úgy tűnhet, messze halad el mellettünk, viszont ha hozzávesszük, hogy a Hold ettől jóval távolabb, több mint 380 ezer kilométernyire helyezkedik el a planétánktól, akkor talán már nem is tűnik olyan óriásinak ez a távolság. Aggodalomra azonban a szakértők szerint nincs semmi okunk, hiszen száz százalékig biztonságban leszünk, a 2022 NF pályája nem fogja keresztezni a Földét.

A 2022 NF felfedezése egyébként önmagában nem tűnik különösebben izgalmasnak, hiszen az objektum méretét tekintve egyáltalán nem mondható kivételesnek. A Földtől való távolsága már egyedivé tehetné, csakhogy az amerikai űrhivatal, a NASA évente körülbelül 1500 Föld-közeli objektum jelenlétét detektálja. A 2022 NF felderítése inkább arra világít rá, milyen precízen végzik munkájukat a NASA megfigyelői, hiszen még egy ilyen kis sziklatömböt is sikerült kiszúrniuk. Az űrhivatal egyébként az 1 kilométernél nagyobb átmérővel bíró Föld-közeli objektumok 90 százalékát már nyomon követi, most azon fáradoznak, hogy monitorozni tudják a 140 méternél szélesebbeket is.

A 2022 NF útját élőben is követhetjük, a közvetítés magyar idő szerint július 6-án 23 órakor kezdődött.

A napkitörés hatását csak most, szerda este érezhetjük meg igazán.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Sztárok
Vecsei H. Miklós a Sunday Brunch c. műsor vendége volt, ahol többek között a Vígszínház és Eszenyi Enikő botrányáról is beszélt, valamint elmondta véleményét az intézmény jelenlegi vezetőjéről,...