Lakott területre eshet egy kínai rakéta – épp a Föld felé tart

Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával a leendő állandó űrállomásuk főmodulját, azonban azt még nem lehet tudni, hogy a visszatérő rakéta darabjai hol érnek földet.

Lakott területre eshet

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Hosszú Menetelés 5B visszatérő darabjai akár lakott területen is landolhatnak – írja az MTI. A Tian-he, vagyis a Mennyei Harmónia elnevezésű modult a rakéta a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból bocsátotta fel április 29-én. A rakéta a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre, ami azonban ellenőrizetlen: nem tudni, hogy pontosan hol érnek majd földet a darabjai. A Harvard Egyetem tudósa, Jonathan McDowell asztrofizikus szerint legutóbb, amikor egy másik Hosszú Menetelés 5B visszatért a Földre, a rakéta nagy része még a légkörbe érve elégett, ám a rakétából származó hosszú fémrudak több épületet is megrongáltak Elefántcsontparton. Akkor szerencsére senki sem sérült meg, McDowell szerint pedig valószínű, hogy a mostani rakéta a tengerbe fog zuhanni, mivel a bolygó 71%-át víz borítja – az sem kizárható azonban, hogy a Föld légkörébe érve lakott területre zuhan majd. A rakéta néhány darabja ugyanis túl fogja élni a visszatérést – a számítások alapján a 21 tonnás Hosszú Menetelés 5B május 10-én tér vissza a Földre.

Az Európai Űrügynökség (ESA) alacsony Föld körüli pályára és a Holdra irányuló űrrepülési küldetésekre keres különböző profilú magyar jelölteket. A megbízatás helyszínei Németország, Oroszország és az USA lehetnek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak