Táncoló pestis: Egy kórság, ami több helyen is felütötte a fejét – Vajon mi okozta?

Ijesztő, amit az emberek az utcákon produkáltak.

Az őrület kezdete

1518 júliusában Frau Troffea Strasbourg városában egyszer csak minden nyilvánvaló ok nélkül elkezdett hevesen táncolni, a nő szomszédai pedig megrökönyödve figyelték mozgását, ugyanis arcán semmiféle jókedv vagy öröm nem látszott, zenét pedig közel s távol egyáltalán nem lehetett hallani. Úgy tűnt, az asszony nem tudja kontrollálni mozgását, az őrülethez pedig egy hónap alatt közel négyszázan csatlakoztak – ekkor kezdődött meg az 1518-as táncpestis, ami egyszer már jóval korábban, 1376 júniusában is felütötte a fejét a németországi Aachen városában. De mi is volt ez pontosan, és mi okozta a hátborzongató jelenséget? Galériánkban eláruljuk!

Lehetséges magyarázatok

A több mint 400 fős táncoló tömeg látványa egészen elképesztő volt a város utcáin: az emberek kimerültségig táncoltak, utána pedig levertnek érezték magukat – néhányan bele is haltak az őrületbe, aminek oka szívroham és stroke volt. Az orvosok megmagyarázhatatlan módon úgy gondolták, hogy a jelenség gyógymódja a további tánc lehet, ezért színpadokat kezdtek el felállítani az utcákon, hogy zavartalanul folytatódhasson a mulatság.
Kattints a további képekért!

Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával a leendő állandó űrállomásuk főmodulját, azonban azt még nem lehet tudni, hogy a visszatérő rakéta darabjai hol érnek földet.

Leadfotó: 123rf

Oldalak