Négyféle színben készülnek útlevelek - ezért bordó a magyar utazási igazolvány

A négy fő árnyalat útlevél esetében a bordó, kék, zöld és fekete. De mit jelentenek pontosan ezek a színek? Íme, a magyarázat.

Szabályzat nincs, a hagyomány diktál

Amikor az útlevelek tervezése a téma, mindössze három olyan szempont létezik, aminek minden ország köteles megfelelni. Többek között, az útleveleknek olyan anyagból kell készülniük, amely hajlik, így elkerülhetőek a gyűrődések. Ezeket egy gépnek is le kell tudnia olvasnia -10 és 50 °C közötti hőmérsékleten, valamint 5 és 95 százalék közötti relatív páratartalom mellett. Ezeken kívül viszont minden más kérdésben az adott nemzet dönt. Bár konkrétumok nincsenek előírva, a legtöbb ország egy bizonyos normát követ, melyet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) ajánlásban adott ki. Az ENSZ szakosított intézménye, amely a nemzetközi polgári légi közlekedéssel foglalkozik, azt javasolja, hogy az egyes nemzetek használjanak meghatározott színeket, betűméretet és betűtípust az utazási okmányok kialakításához. Az útlevél árnyalatait azonban nem csak véletlenszerűen választják ki. A legtöbb ország továbbra is a vörös, a fekete, a zöld és a kék egyszerű, sötét árnyalatait választja. Miért? A galériában eláruljuk!

Kattints a galériára!

Kék - Az "újvilág" országainak útlevele általában sötétkék, de ebből a színből is használnak egyes nemzetek különböző árnyalatokat. Az Egyesült Államok a mostani előtt vöröset és zöldet is birtokolt, amíg elért a mai - 1994 óta bevált - változathoz. (Az USA-ban a diplomaták igazolványa fekete.)
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Pexels / Gustavo Fring, Forrás: rd.com

Oldalak