Túlvilági hangokat rögzítettek a Marson: Ilyenre még nem volt példa!

Mutatjuk a hátborzongató felvételt.

Újabb szenzáció

Nem kellett sokat várnunk egy újabb marsi szenzációra, amit – a december 1-jén rögzített hangok után – ugyancsak az Insight űrszondának köszönhet a világ. A tudósok már hónapok óta várják a szeizmikus aktivitásra utaló jeleket, amelyek nagy örömükre, a misszió 128. napján meg is érkeztek, egyenesen a vörös bolygóról.

Műszeres észlelés

Az Insight francia szeizmométere – amely segítségével a szakemberek bepillanthatnak a bolygó belsejébe – ugyanis április 6-án gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson. Ez azért is szenzációs eredmény, mert ez volt az első marsrengés, amit a műszer jelzett.

Így védik a műszert

A szeizmométert még december 19-én helyezte el a robotgeológus űrszonda, ami nem sokkal később egy kúp alakú pajzsot is tett a szerkezetre, hogy megóvja azt a széltől és az óriási hőingadozástól. A védőpajzs egyébként valóban megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől, így gyűjtve "szennyezett" adatokat. Ám a tudósoknak természetesen meg kell erősíteniük, hogy a most észlelt hangot valóban a Mars belsejéből eredő mozgás okozta-e, és esetleg nem hibás észlelésről van-e szó.

Kísérteties hangok

Mi tagadás, a marsi hangok most sem annyira barátságosak, de mindenképpen nagyon izgalmasak. A titokzatos felvételt te is meghallgathatod, íme!

Videó: Youtube.com/NASA Jet Propulsion Laboratory; Fotók: Instagram.com; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!