Gondoltad volna? A történelem legnagyobb vízi katasztrófája nem a Titanic volt

A legtöbben még csak nem is hallottam a Wilhelm Gustloff nevű üdülőhajóról, valamint annak meglehetősen tragikus és csúnya végéről, pedig az esemény hatszor annyi áldozatot követelt, mint a Titanic elsüllyedése.

Rengeteg áldozatot követelő baleset

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a Titanic tragédiáját: az óceánjáró 1912. április 10-én indult első, és egyben utolsó útjára, azonban április 14-én a hajó egy jéghegynek ütközött, az elsüllyeszthetetlennek vélt luxusgőzös pedig 2 óra 40 perc alatt elsüllyedt, fedélzetén 2240 utassal. Több mint 1500-an életüket vesztették a jeges vízben, elsősorban azért, mert a hajón nem állt rendelkezésre elég mentőcsónak. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy mégsem ez a meglehetősen ismert tragédia volt a történelem legnagyobb vízi katasztrófája – ezt sokan csak a népszerű film miatt gondolják így. Galériánkból kiderül, melyik volt a valaha történt legsúlyosabb, legtöbb halottal járó tengeri hajótörés, amiről a legtöbben még csak nem is hallottak.

A történelem legnagyobb vízi katasztrófája következtében 9000 ember vesztette életét, köztük közel 4500 gyermek. De akkor miért van az, hogy sokan még csak nem is hallottak a Wilhelm Gustloff nevű személyszállító hajóról és annak elsüllyesztéséről? Nos, a tragédia a második világháború végén történt, amikor a világon már egyébként is annyi áldozatot tartottak számon, hogy ez a tragédia akkor nem hatott olyan sokkolóan az emberekre, emellett pedig a média sem szívesen tájékoztatta a világot a történésről.
Kattints a további képekért!

A kezdeményezésre a Föld Napja alkalmából kerül sor Budapesten.

Leadfotó: 123rf

Oldalak