Utazás

Gyönyörű üstökös közelíti meg a Földet 2023 elején: utoljára a neandervölgyiek láthatták

A szakemberek 2022 tavaszán fedezték fel a a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstököst, mely 50 ezer évente egyszer kerüli meg központi csillagunkat, a Napot. Ha szeretnénk elcsípni, egy hónap múlva tökéletes alkalmunk lesz rá.

Soha vissza nem térő alkalom

Még 2022 márciusában fedezték fel a kutatók a a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstököst, mely számításaik szerint 50 ezer évente egyszer kerüli meg a Napot. A csillagászat iránt érdeklődő laikusok számára örömteli hír, hogy hamarosan szabad szemmel is meg lehet majd csodálni a különleges jelenséget - erre legutóbb a neandervölgyi embernek volt lehetősége, ugyanis az objektum abban az időszakban járt utoljára a Föld közelében. Aki úgy érzi, semmiképp sem tud várni január-február fordulójáig, már most is szemügyre veheti a szemkápráztató jelenséget, igaz, a a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstökös jelenleg annyira halvány, hogy csak távcsővel lehet megtekinteni - írja az IFLScience. Január végén, február elején viszont szabad szemmel is vethetünk egy-két pillantást az objektumra.

Az üstökös most épp pályája azon pontjához közeledik, ahol majd a legközelebb lesz a Naphoz. Az előzetes számítások szerint február 1-jén éri el a bolygónkhoz legközelebbi pályáját, ekkor 44 kilométerre közelíti majd meg a Földet.

A tíz másodperces hanganyag az egész világot ámulatba ejtette.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Utazás
Sztárok
Egy szakértő szerint Meghan Markle és Harry herceg számára nagyon fontos, hogy fenntartsanak olyan királyi családi hagyományokat, amelyek gyermekeik, Archie és Lilibet érdekeit szolgálják.
Lifestyle
A nyár közeledtével mindig többekben merül fel a vágy, hogy egy kis testmozgással előcsalogassák addig elrejtett hasizmaikat. A legjobb pedig, hogy nem is kell túlzottan megerőltetned magad ehhez!
Lifestyle
A szúnyogok csapkodása helyett inkább ültess és hagyd, hogy a növények végezzék el munkát helyetted!