Utazás

Gyönyörű üstökös közelíti meg a Földet 2023 elején: utoljára a neandervölgyiek láthatták

A szakemberek 2022 tavaszán fedezték fel a a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstököst, mely 50 ezer évente egyszer kerüli meg központi csillagunkat, a Napot. Ha szeretnénk elcsípni, egy hónap múlva tökéletes alkalmunk lesz rá.

Soha vissza nem térő alkalom

Még 2022 márciusában fedezték fel a kutatók a a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstököst, mely számításaik szerint 50 ezer évente egyszer kerüli meg a Napot. A csillagászat iránt érdeklődő laikusok számára örömteli hír, hogy hamarosan szabad szemmel is meg lehet majd csodálni a különleges jelenséget - erre legutóbb a neandervölgyi embernek volt lehetősége, ugyanis az objektum abban az időszakban járt utoljára a Föld közelében. Aki úgy érzi, semmiképp sem tud várni január-február fordulójáig, már most is szemügyre veheti a szemkápráztató jelenséget, igaz, a a C/2022 E3 (ZTF) jelű üstökös jelenleg annyira halvány, hogy csak távcsővel lehet megtekinteni - írja az IFLScience. Január végén, február elején viszont szabad szemmel is vethetünk egy-két pillantást az objektumra.

Az üstökös most épp pályája azon pontjához közeledik, ahol majd a legközelebb lesz a Naphoz. Az előzetes számítások szerint február 1-jén éri el a bolygónkhoz legközelebbi pályáját, ekkor 44 kilométerre közelíti majd meg a Földet.

A tíz másodperces hanganyag az egész világot ámulatba ejtette.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Bika ma könnyen megbánthat valakit, akit szeret. Napi horoszkóp!
Sztárok
Nem esett messze az alma a fájától! A szívdöglesztő Paris pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja, Pierce Brosnan.
Sztárok
Katalin hercegné nemrég egy fontos eseményen vett részt, ahova férje, Vilmos is elkísérte. A leendő királyné egy ponton férje felé fordult, fagyos pillantása pedig komoly üzenetet rejtett…