Spárgás rizottó – finom, krémes és nagyon tavaszi
Egy igazán egyszerű, de nagyszerű fogás.
Spárgás rizottó parmezánnal
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 20 dkg zöld spárga
- 3 dl zöldségalaplé vagy húsleves
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 3 ek vaj
- reszelt parmezán
- só
- fehérbors
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
Levágjuk a spárga fás végeit, meghámozzuk, a csúcsaikon kívül karikákra vágjuk, majd kb. 5 percre fél liter forrásban lévő sós vízbe dobjuk. A spárgákat ezután kiszedjük és félretesszük. Két evőkanálnyi olvasztott vajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát a zúzott fokhagymával, majd rázúdítjuk a megmosott rizst, amit kb. 2-3 percig pirítunk. Közepes lángon merőkanalanként adagoljuk hozzá a zöldségalaplét (vagy húslevest), és addig kevergetjük, amíg a rizs magába szívja a folyadékot. A rizs puhulásáig kanalanként locsoljuk és keverjük hozzá a levet. Ha a rizst már késznek nyilvánítjuk, de még nem szívta magába az összes nedvességet, utolsó lépésként ráöntjük a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a parmezánt, a végén pedig megszórjuk a petrezselyemzölddel.