Utazás

Fantasztikus római kori mozaikra bukkantak egy farmon - nem fogod elhinni, mit ábrázolt

A világirodalom talán legnevezetesebb alkotására utal a párját ritkító lelet.

Akhilleusz és Hektór összecsapása

A trójai háborúról szóló Iliász egyik leghíresebb összecsapását ábrázoló római kori mozaikra bukkantak egy angliai birtokon – írja az MTI a Historic England örökségvédelmi szervezetre hivatkozva. A Rutland megyei farmon egy 3-4. századi római kori villaegyüttest is felfedeztek.

Oly ritka és jelentős a frissen feltárt lelet, hogy a helyszínt, ahol felfedezték, védetté is nyilvánították. A mozaik Homérosz Iliászának egyik a jelenetét, Akhilleusz és Hektór trójai királyfi harcát ábrázolja. Az Iliásszal kapcsolatos jelenetek mellesleg kiváltképp ritkák a korabeli mozaikokon, az Egyesült Királyságban soha nem is bukkantak hasonló alkotásra. A kép a villa ebédlő és szórakozó helyiségének padlóját díszítette.

A villaegyüttest valószínűleg egy gazdag magánszemély lakta a késő római korban. Duncan Wilson, a Historic England vezérigazgatója a felfedezést jelentősnek nevezte. A lelőhely nyomait a tavalyi korlátozások idején fedezte fel az érintett birtok tulajdonosának fia, aki értesítette a hatóságokat, majd a Leicesteri Egyetem régészei tárták fel a területet.

Fotó: 123rf

A chilei Atacama-sivatag - mely egyben a Föld egyik legszárazabb területe - különös titkokat rejt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Női rajongói legnagyobb bánatára Antonio Banderas szíve már hosszú ideje foglalt. A jóképű színész egy nála jóval fiatalabb hölgyért rajong, akit páratlan szépséggel áldott meg a sors.
Fashion&Beauty
Teri Hatcher a Született feleségek egyik legkedveltebb sztárja volt, szépségével pedig a férfi és a női nézőket is megbabonázta. Az immáron 58 éves színésznőn egyszerűen nem fog az idő, és ma is pont...
Sztárok
Réti Barnabás szinte semmit sem változott az évek alatt: a színész pont olyan sármos, mint anno, amikor megismertük őt az ország egyik legnépszerűbb sorozatának hála.