Utazás

Top 10-es lista: a világ legnépszerűbb sétáló utcái – te jártál már valamelyikben?

A sétáló övezetek egyre népszerűbbek. Te hova mennél el szívesen? A Hírességek sétánya, a tokiói Shibuja vagy esetleg a kanyargós Lombard Street vonz? Képes összeállításunkban mindent megtalálsz!

A sétáló utcák

A sétáló utca a város olyan területe, ahol kizárólag gyalogosok közlekedhetnek. Általában korlátozott vagy betiltott a gépkocsiforgalom. Az utóbbi időben egyre több városvezetés döntött a sétálóutcák létrehozása mellett, hogy ezzel visszaszorítsa az autóforgalmat, amely környezetvédelmi szempontból is hasznos, illetve, hogy növeli a város vonzerejét. A sétálóutcák létesítése javíthatja a közbiztonságot, valamint esztétikai, légtisztaságbeli és biztonsági javulást eredményezhet. A számos előny mellett azonban hátrányok is akadnak, hiszen néha az üzleti forgalom csökkenését vagy akár az ingatlanok értékveszítését is okozhatja.

Egy kis történelem...

A gyalogos és kocsiforgalom elkülönítésének koncepciója már a reneszánszban is jelen volt. Viszont a nagyvároson belüli megvalósításra csak 1800-tól akadnak példák. A 19. században Európa szerte is épültek patinás árkádok, ezek a mai modern bevásárlóközpontok elődei. Az első hagyományos értelemben vett sétáló utcát 1929-ben a német Essen városában hozták létre. A Limbecker Straße nevű szűk bevásárlóutca nem biztosított elég férőhelyet az autók és gyalogosok számára, így a hatóságok kitiltották a gépkocsikat. Ennek hatására több német város is hasonló intézkedést hozott. A második világháború után újra kellett építeni számos Európai várost, így a legtöbb helyen a belváros némely részét sétáló övezetté alakították. A 21. században sem hagyott alább a sétáló övezetek népszerűsége, így világszerte egyre több és több sétálóutcát hoznak létre.

Galériás összeállításunkban a 10 legnépszerűbb sétáló övezetet mutatjuk be.

1. Galleria Vittorio Emanuele II A Milánóban található elegáns Galleria Vittoro Emanuele II-t a helyiek Milánó szalonjának is nevezik. Összeköti a város főterét, a Piazza del Duomót a Piazza della Scalával. A fedett sétáló utca a bevásárlóközpontok előfutárának is tekinthető.
Kattints a további képekért!

Lead, fotó: 123rf.com
Forrás: A világ legnépszerűbb sétálóutcái (origo.hu), wikipedia.hu

Ha csak 6 várat látogatsz meg életed során, akkor ezek legyenek azok.

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Lifestyle
A gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegséggel, ALS-sel küzdő alkotmányjogász úgy ítélte meg, az életvégi döntések meghozatalának magyarországi tilalma alapvető emberi jogait - különösen az emberi...
Fashion&Beauty
Ha kosztümszettekről van szó, Letíciánál inspirálóbb előkelőséget aligha találhatnánk, ám a spanyol királyné legutóbbi választása kivételesen nem a stílus, hanem a színárnyalat miatt volt...
Utazás
Lassan véget ér az elmúlt napok nyirkosabb, hűvösebb időjárása: a hétvégén intenzív felmelegedés veszi kezdetét.