Utazás

Évmilliókig velünk maradhat az orosz-ukrán háború

A kutatók szerint a talaj még nagyon hosszú ideig őrizni fogja a fél éve tartó fegyveres konfliktus nyomait.

Sérülések a talajban

Lehetséges - sőt: bízzunk benne -, hogy még idén véget ér a fél évvel ezelőtt elkezdődött orosz-ukrán háború, azonban a szakemberek úgy vélik, a Föld még nagyon sokáig viselni fogja a fél évvel ezelőtt elkezdődött fegyveres konfliktus nyomait. A harcok miatt ugyanis olyan sérülések keletkeztek a talajban, melyek egyes tudósok szerint még évmilliók múlva is kimutathatók lesznek - adta hírül az IFLScience nevű tudományos portál. Az úgynevetett bombaturbációról (Bombturbation) van szó, mely egyébként korántsem ismeretlen jelenség a kutatók számára.

A folyamat lényege, hogy a különböző robbanószerek révén a talajban olyan veszélyes anyagok szivároghatnak, amik jól érzékelhető szennyeződésekhez, sőt akár deformálódásokhoz is vezethetnek.

A kifejezés egyébként korántsem újkeletű, legelőször egy 2006-ban készült tanulmányban írták le. A szakemberek ekkor a nehézfémek által okozott szennyeződéseket vizsgálták, amiket egyébként második világháborús harci eseményekre vezettek vissza. Ekkor az is igazolást nyert, hogy e fegyveres konfrontációk nyomán módosult a talaj összetétele is.

Később újabb vizsgálatot is végeztek a témában, méghozzá a franciaországi Pas-de-Calais területén, egy erdős részen. Itt sosem folytak komolyabb harcok, de ennek ellenére is felfigyeltek olyan kráterekre, amikben meghaladta az átlagot az ólom és a réz koncentrációja. A szakemberek szerint rosszabb lehet a helyzet azokon a területeken, melyeket erőteljesebb tüzérségi támadás is ért. Úgy vélik, e kockázattal Ukrajna esetében is számolni kell.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.