Utazás

Nem hisztéria, Astoria! – döbbenetes titkok és történelmi legendák Pest legdrágább telkéről

Létezik-e valójában az Astoria? Ki volt az a híres írónk, akit a szálló első vendégeként tisztelhetett és mi volt a legtöbbet fogyasztott ital? A Hotel Danubius Astoria története lenyűgöző titkokat rejt, most ismerjétek meg ti is!

Astoria - nincs a térképen, mégis a legdrágább hely

Ki volt az első magyar miniszterelnök, akinek tetoválása volt? Honnan szónokolt Károlyi Mihály és hol énekelte először élőben Cserháti Zsuzsa, hogy „Kicsi, gyere velem rózsát szedni...” című slágert? Hogyan kapcsolódik mindez az Astoriához? Egyáltalán mi az Astoria? Egy épület? Egy metrómegálló vagy egy tér neve? Igazából egyik sem és mint ilyen, nincs is rajta a térképen. A Hosszúlépés, járunk? városi sétaszervező jubileumi sétája választ ad ezekre a kérdésekre, amely során az érdeklődők a Danubius Hotel Astoria teljes történelmét és legérdekesebb eseményeit is megismerhetik.

Az Astoria Szálló 1996 óta a Danubius Hotels-hez tartozik és ez a szálloda a főváros egyik legrégebbi, empire stílusú eredeti formáját őrző, ikonikus szállodája. De története ennél sokkal régebben kezdődött.

A kis körút vonala – csakúgy, mint a budai Fő utca – jó elhelyezkedésének köszönhetően – már a római időkben is fontos kereskedelmi útvonalnak számított, tehát amit ma Károly körútnak hívunk, az már 2000 éve is utca volt. Az 1800-as években jól döntött a telket birtokló, azon egy kovácsműhelyt üzemeltető Unger család és a kocsiszín helyén kocsmát nyitott. 1824-ben nyílt meg a mai szálloda elődje: a Zrínyi Kávéház és Vendégfogadó, amely a pesti irodalmi élet egyik központja lett. Itt írta Petőfi a János Vitézt – erre a Hotel Astoria falán emléktábla utal – az Unger család nevét pedig hálából a Magyar utca őrzi. A mai Hotel Astoria az 1972. április 1.-én alakult Danubius Gyógyfürdő Vállalathoz tartozik – ez ünnepli idén 50. születésnapját – szerepe pedig a magyar történelemben is meghatározó.

A Hotel Astoria víg napjaiért lapozz a folytatáshoz!

Leadfotó, fotó: Fortepan

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Selena Gomez bemutatta azt a darabot, ami tökéletes lehet akár egy karácsonyi vacsorára is.
Egészség
Arcunk számos egészségügyi problémát jelez nekünk, így jobb, ha időben észrevesszük őket.
Utazás
A frontális csapadékrendszer fokozatosan kelet felé halad a nap folyamná, mögötte már csak néhány futó zápor fordulhat majd elő.