Neked is látnod kell: A Dadès-szurdok szédítő szakadéka

Afrika északnyugati részén, a Magas-Atlasz félelmetes csúcsai között tör utat magának a gyors folyású Dadès-folyó. Furcsa belegondolni, hogy az itt lévő óriási sziklák 200 millió évvel ezelőtt még korallzátonyként díszítették a tengerfenéket. Az utóbbi néhány millió év során emelték fel és gyűrték meg őket a föld kéregmozgásai - így keletkezett a marokkói Magas-Atlasz. A meredek sziklákba vájt ösvényen 500 méter magasban lépegetni bizonyára nem mindennapi élmény. Aki otthonosan érzi magát a hegyvidéken, vagy egyszerűen kedvet kap az afrikai szurdokmászáshoz, most megtudhat pár dolgot erről a gyönyörű, függőleges falú szakadékról.

A Marokkót kettészelő Atlasz hegység 740 km hosszú szakasza a Magas-Atlasz. A kettészelt hegység folyómedrét téli áradások vájták ki sokezer év alatt. Novembertől januárig, sőt, néha egészen márciusig heves eső veri a Magas-Atlaszt, ilyenkor az egyébként sokszor kiszáradt mederben dühöngő áradat vonul végig, amely pár óra után aztán lecsillapodik. Ez a kis idő azonban elég ahhoz, hogy a Dadés folyó akár hússzorosára duzzadjon. Ezeket a tünékeny, gyorsan változó vizeket arab nyelven vádiknak vagy ouedeknek nevezik.

Különleges alakzatok
Vad robogásával, hegyekből lezúduló hordalékai segítségével a Dadés a hegyekből különleges alakzatokat hoz létre a folyómederben: asztallaphoz, csipkézett szirtekhez és piramishoz hasonlatos vagy akár különös ember formájú képződményeket is látni itt. Ez utóbbit a helyiek „az emberi testekből álló hegyként” emlegetik.

Alsóbb szakaszain békés, pálma- és mandulafa ligetekkel, illatozó rózsabokrokkal borított földek között halad. Nyáron a fügetermesztés kerül előtérbe, az ősszel kiszárított gyümölcsöket aztán a soukon, azaz a piacon adják el a helyiek.

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Ha téged is gyötör az álmatlanság, vesd be az alábbi trükköket.
Lifestyle
A Halak családi gondjai megoldódhatna vagy rosszabbra fordulhatnak. Napi horoszkóp.
Sztárok
Lucy Hale neve hallatán sokaknak azonnal a szépség, a tehetség és a stílus jut eszébe. Az amerikai színésznő és énekesnő, akit a legtöbben a Hazug Csajok Társasága című sorozat Aria Montgomery...