Utazás

Káprázatos felvétel: magyar fotós örökítette meg a 70 év után visszatérő üstököst

A 12P/Pons–Brooks-üstököst még 1812-ben fedezték fel. Most egy magyar asztrofotós, Majzik Lionel kapta lencsevégre az álomszép jelenséget.

Több mint kétszáz éve tudunk róla

1812-ben Jean-Louis Pons fedezte fel a híres 12P/Pons–Brooks-üstököst. Hetven évvel később, 1883-ban William Robert Brooks talált rá ismét a ritka csillagászati jelenségre. A periodikus objektum keringési ideje 71 év, ami azt jelenti, hogy idén tavasszal újra napközelbe kerül - írja a 24.hu. A lap hozzáteszi: a kuriózumszámba menő üstököst most egy magyar asztrofotósnak sikerült megörökítene. Majzik Lionel ámulatba ejtően szép felvétele napok óta lázban tartja a csillagászat szerelmeseit.

Majzik Lionel felvétele február 16-án, az esti órákban készült. "A viszonylag még halvány, de annál hosszabb csóva sajnos csak felsejlett az 51%-os holdfázis mellett, de bízom benne, hogy a holdtöltét követően lesz néhány derült éjszaka, amikor teljes pompájában megmutatkozhat a kométa" - írta a fotójához Majzik.
Kattints a további képekért!

Február derekán a Földre zuhan az európai űrügynökség (ESA) ERS-2 nevű eszköze, amit 1995-ben bocsátottak fel, és egészen 2011-ig működött.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Nicole Kidman időtlen szépségét évtizedek óta áhítattal csodálják rajongói, egy nemrégiben készült címlapfotó viszont igencsak nagy vitát indított útnak közöttük.
Sztárok
Azok a színészek, akik már egészen korán belecsöppennek a hollywoodi csillogás világába, gyakran egész életükön át hordozzák a fiatalkori hírnév okozta hatásokat. Ehhez hasonlóan indult a ma már...
Lifestyle
Kutatók szerint két olyan szuperélelmiszer is létezik, amely segíthet a demencia megelőzésében, csökkenti a korai halálozás kockázatát, sőt még a rákos megbetegedések kialakulása ellen is hatásos.