Egy friss felmérés alapján ennyi magyar ragadna fegyvert, ha Oroszország holnap megtámadná hazánkat

Egy új közvélemény-kutatásból derült ki, milyen reakciókat is szülne a magyarokban, ha Oroszország hazánkat is lerohanná.

Ha a háború kellős közepén találnánk magunkat

Három hónappal ezelőtt robbant ki az orosz-ukrán háború, mely egyben Európa legnagyobb fegyveres konfliktusa 1945 óta. Az invázió Magyarország közvetlen közelében zajlik - a harcok május elején Kárpátalját is elérték -, így aztán nem is csoda, ha hazánkban is sokan aggódnak amiatt, hogy idővel esetleg mi is belesodródhatunk a háborúba. Mindeddig persze csupán találgatások láttak napvilágot arra nézvést, hogyan is reagálnának a magyarok, ha a konfliktus esetleg a mi országunkra is kiterjedne, ám most a szakemberek egy átfogó jellegű közvélemény-kutatásban próbáltak meg választ találni a kérdésre.

A Závecz Research május közepén készített telefonos közvélemény-kutatása az ország teljes felnőtt népességét reprezentáló 1000 fős mintával dolgozott - írja az Index. A kutatást Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő rendelte meg - és finanszírozta - arra hivatkozva, hogy a környező országokban - például Szlovákiában vagy épp Csehországban - szintén végeztek ilyesféle felméréseket.

"Azt láttam, hogy nem volt annyira vidám a helyzet, vagyis nagyon komolyan abban gondolkodnak első lépésben az emberek, hogy »el kéne futni«. Akkor gondoltam arra, hogy jó lenne megnézni, hogyan állunk itthon. A háborúnak a logisztika, a fegyverellátás, a taktikák, a fegyverrendszerek csak egy részét képezik, emellett nagyon-nagyon fontos a nemzeti psziché, vagyis egy nemzet gondolkodásmódja egy válságra vonatkozóan" - idézte a biztonságpolitikai szakértő szavait az Index.

De vajon hogyan is cselekednénk mi, magyarok, ha Magyarország is hadviselő féllé válna? Menekülőre fognánk vagy a végsőkig kitartanánk hazánk mellett?

Fotó: 123rf

Lapozz tovább, és minden kérdésre választ kapsz!

Oldalak

  • 1
  • 2