Utazás

Ennél közelebb nem is lehetne hozzánk a háború: már Kárpátalját is rakétával lövik az oroszok

A háború kitörése óta eddig egyetlen lövés sem dördült el a Magyarországgal is szomszédos ukrajnai régióban.

Tűz ütött ki a helyszínen

Kedden rakétával lőttek az oroszok egy infrastrukturális létesítményt Kárpátalján - adta hírül a Kárpátalja.ma nevű oldal a a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció (OVA) jelentése alapján. "Május harmadikán jött el az a nap, amikor Kárpátalját is rakétatámadás érte" - olvasható a támadás tényét rögzítő cikkben.

A hatóság a helyszínen dolgozik, jelenleg tisztázzák, hogy vannak-e sérültek vagy áldozatok – jelentette be Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó.

Vitalij Glagola újságíró úgy értesült, hogy a volóci területen csapódott be egy rakéta.

A Kárpátalja.ma információi szerint a helyszínen tűz ütött ki. A kárpátaljai katonai adminisztráció Telegram csatornáján arról számoltak be, hogy a helyi vasútállomás egyik mellékvonalát érte találat.

A háború kitörése óta semmilyen harci cselekmény nem zajlott a Magyarországgal is határos ukrajnai régióban: ez az első eset, hogy Kárpátalját is támadás érte.

Kárpátalja Magyarország mellett Szlovákiával, Romániával és egy kisebb szakaszon Lengyelországgal is határos. A térség sok tekintetben eltér Ukrajna többi vidékétől. Ez leginkább annak a következménye, hogy bár lakosságának nagy részét a ruszin nemzetiségűek teszik ki, a második világháborúig Kárpátalja Ukrajnától függetlenül fejlődött, mintegy ezer esztendeig Magyarország, majd a trianoni békeszerződés után Csehszlovákia, illetve 1945-től 1991-ig a Szovjetunió ukrajnai részeként.

Oroszország elnöke nemsokára hivatalosan is bejelentheti a háborút, és kihirdetheti a hadiállapotot is, így aztán teljes mozgósítást rendelhet majd el. A lépés nagyban befolyásolhatja akár az orosz-ukrán konfliktus végkimenetelét is.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Az elmúlt hónapokban tanúi lehettünk a Barbiecore felemelkedésének és az Y2K reneszánszának, valamint az iskoláslánynak való öltözködés és a ringató balettcore hirtelen felfutásának.
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.