Utazás

Több ezer éves, páratlanul ritka kincseket találtak Magyarországon

A ritkaságszámba menő leletekre Kecskemét-Hetényegyháza határában bukkantak rá a régészek.

Három korszak települései

Három korszak településeire, valamint egy bronzkori karperecre és egy csontvázra bukkantak a régészek Kecskemét-Hetényegyháza határában – írja az MTI Fazekas András Kristóf ásatásvezető régész beszámolója alapján.

A régészek a Magyar Nemzeti Múzeum alvállalkozójaként 800 négyzetméteren végeznek próbaásatásokat, és már 40 centiméter mélységben három korszak települései bontakoztak ki. Árpád-kori gödrök, árkok, padlóval rendelkező házak nyomaira leltek, valamint előkerültek egy szarmata település hasonló típusú objektumai, illetve egy bronzkori árok is.

Az ásatásvezető szerint a Hetényegyháza határában felfedezett árkot akkor áshatták, amikor a trójai háború zajlott a mai Törökország területén.

Egy férfi maradványa is előkerült

Mindemelett egy különlegesnek számító késő bronzkori karperecre is rátaláltak, amely a Krisztus előtti második évezredre tehető. Az ékszert feltehetően a munkák során veszíthette el a viselője, a karperec mellett bronzkori kerámiák is előbukkantak.

Fazekas András Kristóf elmondta, a próbaásatások során egy feltehetően fiatal férfi maradványa is előkerült, amely – a temetkezési szokás alapján – szintén későbronzkori lehet. A korszakban a halottakat gyakran zsugorított pózban helyezték el a sírokban, vagyis az elhunyt végtagjait szorosan felhúzták a test mellé és az oldalára fektették. Így találtak rá erre a bronzkori csontvázra is.

A próbaásatásokat követően a Magyar Nemzeti Múzeum által meghatározott helyszíneken folytatódik majd a régészek munkája.

Fotó: 123rf

A leletre a Kairótól délnyugatra fekvő Szakkara városában, 15 méter mélyen, egy mészkőből készült szarkofágban találtak rá.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?
Lifestyle
A Nyilasnak ez a nap örömöt és bánatot is hozhat. Napi horoszkóp!
Lifestyle
A Szűz a szerelmével egy következő szintre lép vagy szakítanak a hónapban. Íme, az áprilisi előrejelzésünk!