Utazás

Hamarosan egy kisbolygó darabjai érik el bolygónkat: jön az év leggyönyörűbb csillaghullása

December 14-én érdemes lesz fürkész tekintettel meredni az égre: az esti órákban szédítően látványos pillanatokat élhetnek majd át a csillagászat szerelmesei.

Negyven éve fedezték fel a kisbolygót

Kivételes látványosságot ígér a csillagászat iránt érdeklődők számára december 14-e: ekkor tűnnek majd fel az égbolton az esztendő leggyönyörűbb és leglátványosabb hullócsillag-záporát produkáló Geminidák - olvashatjuk a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

A hullócsillagok a Földünk atmoszférájával találkozó, majd ott elégő apró törmelékdarabok, kisebb kavicsok, porszemek. A jelenséget egészen a 19. század elejéig földi, pontosabban légköri eredetűnek tartották, és annyira el voltak foglalva azok szépségével, hogy ezen aztán különösebben nem is gondolkodtak el. A „meteor” szó is azt jelenti, hogy „ég és föld között lebegő”, ami szoros kapcsolatban áll a meteorológiával.

Két csillagász, Simon F. Green és John K. Davies 1983. október 11-én egy gyorsan mozgó objektumot fedezett fel, amit kisbolygóként azonosítva a 3200 Phaethon nevet kapta. Egészen pontosan földsúroló aszteroida, ami azt jelenti, hogy pályája egy bizonyos határon, 1,3 Föld–Nap-távolságon belül keresztezi bolygónk pályáját, így fennáll az ütközés, egészen pontosan a becsapódás lehetősége. Nem tartozik a legfenyegetőbbek közé, elsősorban a mérete – körülbelül öt és fél kilométer átmérőjű – miatt tekintjük potenciálisan veszélyesnek, de nem emiatt különleges. Egyedisége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat mutat: pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt, közben mintegy mellékesen „kipöfögi” magából a Geminidák-meteorrajt, ami óránként százötven hullócsillagot produkál december közepén.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Lifestyle
Az eggs benedictet sokan elkészítenék néha otthon villásreggelire, de amikor megtudják, hogy például buggyantott tojás kell hozzá, azt mindenkinek a kedvét el szokta venni.
Egészség
Mindenkinek becsúszhat egy nagyobb buli, amikor alapos fejfájással ébredünk. A másnaposságra vannak jól bevált ellenszerek, de erre senki sem gondolt volna.
Lifestyle
Elég sokan kiábrándultak már a Tinder randizós applikációból, így a cég mindig igyekszik néhány újdonságot bevetni.