Utazás

Hamarosan egy kisbolygó darabjai érik el bolygónkat: jön az év leggyönyörűbb csillaghullása

December 14-én érdemes lesz fürkész tekintettel meredni az égre: az esti órákban szédítően látványos pillanatokat élhetnek majd át a csillagászat szerelmesei.

Negyven éve fedezték fel a kisbolygót

Kivételes látványosságot ígér a csillagászat iránt érdeklődők számára december 14-e: ekkor tűnnek majd fel az égbolton az esztendő leggyönyörűbb és leglátványosabb hullócsillag-záporát produkáló Geminidák - olvashatjuk a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

A hullócsillagok a Földünk atmoszférájával találkozó, majd ott elégő apró törmelékdarabok, kisebb kavicsok, porszemek. A jelenséget egészen a 19. század elejéig földi, pontosabban légköri eredetűnek tartották, és annyira el voltak foglalva azok szépségével, hogy ezen aztán különösebben nem is gondolkodtak el. A „meteor” szó is azt jelenti, hogy „ég és föld között lebegő”, ami szoros kapcsolatban áll a meteorológiával.

Két csillagász, Simon F. Green és John K. Davies 1983. október 11-én egy gyorsan mozgó objektumot fedezett fel, amit kisbolygóként azonosítva a 3200 Phaethon nevet kapta. Egészen pontosan földsúroló aszteroida, ami azt jelenti, hogy pályája egy bizonyos határon, 1,3 Föld–Nap-távolságon belül keresztezi bolygónk pályáját, így fennáll az ütközés, egészen pontosan a becsapódás lehetősége. Nem tartozik a legfenyegetőbbek közé, elsősorban a mérete – körülbelül öt és fél kilométer átmérőjű – miatt tekintjük potenciálisan veszélyesnek, de nem emiatt különleges. Egyedisége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat mutat: pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt, közben mintegy mellékesen „kipöfögi” magából a Geminidák-meteorrajt, ami óránként százötven hullócsillagot produkál december közepén.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.