Kincskeresés modern kalózoknak Magyarországon - Ezeket a pazar geoláda-lelőhelyeket nézd!

A legtöbben még könyveket olvasva és a szabadban játszva nőttünk fel, és pontosan tudjuk, hogy nincs is izgalmasabb dolog, mint küldetésre menni, kincset keresni. A geocaching a modern kor felnőtt kalózainak és felderítőinek a sportja, amire az egyébként természetjáráshoz lusta barátokat is rá lehet venni. 

Mi az a geocaching?

Az Amerikából származó játék során megadott koordináták és támpontok segítségével kell rábukkanni a kincsesládára, ami valójában bármilyen vízhatlan, zárható doboz lehet. A láda mindig rejt (azaz mindig rejtenie kellene, ha ki nem fosztják tisztességtelenül) egy üdvözletet az elrejtőtől, egy jegyzetfüzetet, amiben a sikeres kalandorok üzenetet hagyhatnak a többieknek, és valami apró ajándékot, ami a megtalálót illeti. Mivel ez a játék már felnőtteké, nem a birtoklás a fontos, hanem az élmény, így aki elviszi az ajándékot, annak raknia is kell a helyére valamit. A ládák nem véletlenszerűen vannak elrejtve: az eredeti kalóz egy szép, szerinte megnézésre érdemes helyen rejti el a ládát. Pesten belülre vagy vidékre, akár Magyarországon kívülre is szervezhetünk kalandot a ládakeresés okán! Egy veterán kincskereső barátomat kérdeztem a legszebb helyszínekről, aki a saját szemével látottak közül ajánlotta a legérdekesebbeket!

Vértes, Mecsek

Ősszel a leggyönyörűbb. Összesen 116 geoláda van elrejtve a Vértes különböző pontjain, így kedvünkre választhatunk a rengeteg látnivaló közül, vagy összeállíthatunk egy saját útvonalat, ami több kincs között végigkalauzol minket a hatalmas fák között. Egy arborétumot is találunk, ha kicsit tudományosabban szeretnénk vizsgálni a fákat. Egy erdei delikáteszhez is el lehet jutni, ami a vértesi erdőgazdálkodásból előállított termékeket forgalmazza. Vadhús, faszén, valódi gyümölcslevek és igazi erdei méz is kerülhet a kosarunkba!

Tatai vár

Ez a vár azért érdekes, mert nem védelmi célokra épült, pusztán fényűzésből, és hogy méltó otthona legyen a megye vezetőjének. Emellett az épület kivételes eklektikát testesít meg: ugyanazokon a falakon láthatjuk a barokk, a reneszánsz, a gótikus és a romantikus építészet stílusjegyeit is. Ez úgy lehetséges, hogy a 18. században a Habsburgok lerombolták, nem sokkal utána pedig az Esterházyak újjáépítették, akkor már saját koruk stílusában. Ha itt járunk, a tavat is érdemes látni: Zsigmond király egy ér felduzzasztásával hozta létre az Öreg tavat. Saját tó a saját nyaralókastélyban. Elég pazar, nem? Mint egy Miami-i villa a középkori Magyarországon.

Apci tengerszem

A 21-es úton haladók többsége nem is tudja, milyen csoda mellett autókázik el éppen. Pedig a Hatvanhoz közel eső Apchoz tartozik egy leírhatatlan szépségű látnivaló, a Széles-kő bányató. A láda megtalálása itt csak bónusz azoknak, akiknek mindenképpen cél kell a kimozduláshoz!

Lapozz, sok helyre érdemes még ellátogatni!

Fotók: wikipedia.org, kaland.sport.hu, panoramio.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!