Kincskeresés modern kalózoknak Magyarországon - Ezeket a pazar geoláda-lelőhelyeket nézd!

A legtöbben még könyveket olvasva és a szabadban játszva nőttünk fel, és pontosan tudjuk, hogy nincs is izgalmasabb dolog, mint küldetésre menni, kincset keresni. A geocaching a modern kor felnőtt kalózainak és felderítőinek a sportja, amire az egyébként természetjáráshoz lusta barátokat is rá lehet venni. 

Mi az a geocaching?

Az Amerikából származó játék során megadott koordináták és támpontok segítségével kell rábukkanni a kincsesládára, ami valójában bármilyen vízhatlan, zárható doboz lehet. A láda mindig rejt (azaz mindig rejtenie kellene, ha ki nem fosztják tisztességtelenül) egy üdvözletet az elrejtőtől, egy jegyzetfüzetet, amiben a sikeres kalandorok üzenetet hagyhatnak a többieknek, és valami apró ajándékot, ami a megtalálót illeti. Mivel ez a játék már felnőtteké, nem a birtoklás a fontos, hanem az élmény, így aki elviszi az ajándékot, annak raknia is kell a helyére valamit. A ládák nem véletlenszerűen vannak elrejtve: az eredeti kalóz egy szép, szerinte megnézésre érdemes helyen rejti el a ládát. Pesten belülre vagy vidékre, akár Magyarországon kívülre is szervezhetünk kalandot a ládakeresés okán! Egy veterán kincskereső barátomat kérdeztem a legszebb helyszínekről, aki a saját szemével látottak közül ajánlotta a legérdekesebbeket!

Vértes, Mecsek

Ősszel a leggyönyörűbb. Összesen 116 geoláda van elrejtve a Vértes különböző pontjain, így kedvünkre választhatunk a rengeteg látnivaló közül, vagy összeállíthatunk egy saját útvonalat, ami több kincs között végigkalauzol minket a hatalmas fák között. Egy arborétumot is találunk, ha kicsit tudományosabban szeretnénk vizsgálni a fákat. Egy erdei delikáteszhez is el lehet jutni, ami a vértesi erdőgazdálkodásból előállított termékeket forgalmazza. Vadhús, faszén, valódi gyümölcslevek és igazi erdei méz is kerülhet a kosarunkba!

Tatai vár

Ez a vár azért érdekes, mert nem védelmi célokra épült, pusztán fényűzésből, és hogy méltó otthona legyen a megye vezetőjének. Emellett az épület kivételes eklektikát testesít meg: ugyanazokon a falakon láthatjuk a barokk, a reneszánsz, a gótikus és a romantikus építészet stílusjegyeit is. Ez úgy lehetséges, hogy a 18. században a Habsburgok lerombolták, nem sokkal utána pedig az Esterházyak újjáépítették, akkor már saját koruk stílusában. Ha itt járunk, a tavat is érdemes látni: Zsigmond király egy ér felduzzasztásával hozta létre az Öreg tavat. Saját tó a saját nyaralókastélyban. Elég pazar, nem? Mint egy Miami-i villa a középkori Magyarországon.

Apci tengerszem

A 21-es úton haladók többsége nem is tudja, milyen csoda mellett autókázik el éppen. Pedig a Hatvanhoz közel eső Apchoz tartozik egy leírhatatlan szépségű látnivaló, a Széles-kő bányató. A láda megtalálása itt csak bónusz azoknak, akiknek mindenképpen cél kell a kimozduláshoz!

Lapozz, sok helyre érdemes még ellátogatni!

Fotók: wikipedia.org, kaland.sport.hu, panoramio.com

Oldalak

Fashion&Beauty
Az elmúlt hónapokban tanúi lehettünk a Barbiecore felemelkedésének és az Y2K reneszánszának, valamint az iskoláslánynak való öltözködés és a ringató balettcore hirtelen felfutásának.
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.