Titkos falu Észak-Koreában: Egy hely, amit senki sem ismerhet igazán

Nincs még egy ilyen hely a köztársaságban.

Fegyvermentes övezet

Noha legalább olyan titokzatos, mint egész Észak-Korea, a Békefaluként is ismert Kidzsong-tong az egyetlen olyan település a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, amely látótávolságra van a demilitarizált övezettől. De az egyetlen olyan hely is az onnan 2,22 kilométerre fekvő, dél-koreai Teszong-tonggal együtt, amely a koreai háborút lezáró, 1953-as panmindzsoni fegyverszünet által létrehozott 4 kilométeres fegyvermentes övezetben maradhatott.

Talán ezért épült

A jogilag Keszong városhoz tartozó Kidzsong-tong hivatalosan egy gyermekgondozási központtal, óvodával, iskolákkal és egészségügyi intézménnyel is ellátott, 200 fős termelőszövetkezet, ám a dél-koreaiak szerint nem erről van szó. A déliek szerint ugyanis az 1950-es években felépített település nem más, mint egy propagandacélokra készült falu, amellyel őket akarták átszökésre bátorítani.

Csábító építmények

Az emeletes betonépületek közül sokba már az 1950-es években bevezették az áramot, ám a megfigyelések szerint igazából ez csak egy újabb porhintés volt a déliek számára. A távcsöves vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy valójában ezek csak egyszerű vázak, amelyekben se ablaküveget, se szobát nem építettek. Sőt, az ottani lámpákat is csak azért kapcsolgatták időnként, sőt, az utcát is azért söprögették, hogy a "szomszédok" lássák a mozgást a településen.

Beszélő hangszórók

Az épületekre erősített, gigantikus hangszórókból 2004-ig folyamatosan hallhatók voltak az északi propaganda műsorok, ám miután ezek nem sok embert csábították át Észak-Koreába, ezután majdnem egész napos hazafies beszédek és zenék lejátszására váltottak.

Óriási zászló

Jelenleg itt található a világ harmadik legnagyobb zászlótartója. A 160 méter magas, 270 kilogrammos lobogótartó azután épült meg az észak-koreai településen, miután az 1980-as években a dél-koreai Teszong-tong egy 98,4 méter magas építményt állított fel egy 130 kilogrammos zászlóval.

Szinte hihetetlen, de eltelt 30 év a csernobili atomkatasztrófa óta. 1986. április 26-án a Kijevtől 110, Csernobil városától 18 kilométerre északra, Pripjaty város mellett létesített Lenin atomerőműben kísérletet hajtottak végre. Mivel sem az üzembiztonsági előírásokat, sem az egyéb szabályozásokat nem tartották be, a kísérlet tragédiába torkollt.

Fotók: Instagram.com; Leadfotó: wikipedia.org

Oldalak

Szólj hozzá Te is!