4 kiállítás őszre, amit feltétlenül látnod kell + egy új, modern múzeum

Az október közeledtével, ahogy beköszönt az esős, szeles őszi idő, a margitszigeti séták és a dunaparti korzózások helyett inkább zárt térre vágyunk. Remek opciók a kávéházi látogatások is, de ha egy kis művésztre és kultúrára szomjazunk, akkor érdemes megnézni néhány budapesti kiállítást, melyek közt nemcsak a régmúlt festőinek legendás képeit láthatjuk a falakon, de a modern korunk lenyomatai is életre kelnek az üveglapokon túl. Összeszedtünk négy különleges kiállítás, melyek idén ősszel érkeznek a hulló falevelekkel együtt.

Graffitik a keretben

Igazán különleges élményben lehet részük az nyolcvanas-kilencvenes évek underground művészetéért rajongóknak a Kálmán Makláry Fine Arts galériában. A viszonylag aprócska helyiségbe ugyanis olyan alkotók képeit préselték, mint Keith Hering, Andy Warhol vagy éppen Jeff Koons. A dunaparti kis galéria magángyűjtők alkotásait foglalja falai közé, ráadásul a pop art és a graffiti királyai mellett, John Lennon özvegye, Yoko Ono egyik alkotását is láthatja közönség. Nem is beszélve a magyar származású Reigl Juditról. A kiállítás apropója egyébként a kétszeres Oscar-díj jelölt Nathaniel Kahn magyar mozikban is bemutatott „Senki többet...” című filmje, ami dokumentarista stílusban bontja elemeire az amerikai gazdaság egyre népszerűbb luxuságazatát, a műkereskedelmet.

Hol: Kálmán Makláry Fine Arts galéria
Mikor: 2019. szeptember 26-ig

Neoavantgárd mozgalmak

Idén ősszel a Ludwig Múzeum egy igazán különleges kiállítással rendezte be az intézmény második emeletét. Helyet kapott ugyanis a régi Jugoszlávia területén alakult neoavantgárd magyar alkotókból álló művészeti csoport, a Bosch+Bosch, akiknek hatvanas-hetvenes évek beli alkotásait (közel 600 darab műtárgyat!) most egyenesen Zágrábból hozták a magyar fővárosba. A dadaista és szürrealista műveknek szentelt tárlaton igazán különleges magyar vonatkozású művészek munkáit láthatja a közönség, melyek közt videóinstallációk, számtalan fotó és kordokumentum is helyet kapott.

Hol: Ludwig Múzeum
Mikor: 2019. november 17-ig

Rembrandt nyomában

Akik a modern művészek helyett inkább a régmúlt alkotóit részesítik előnyben, azoknak a Szépművészeti Múzeum őszi tárlata igazán izgalmas kalandot tartogat. A múzeum a holland festőóriás, Rembrandt halálának 350. évfordulója alkalmából rendez kiállítást, amely a mester tanítványainak szemszögéből mutatja meg a festő grafikáit és életművét.

Hol: Szépművészeti Múzeum
Mikor: 2020. január 5.

Egy őrült, magyar zseni

Kivételesen nem Csontváry Kosztka Tivadar műveit ajánljuk (pedig az is kiváló lenne), hanem egy egyedülálló író és polihisztor, Csáth Géza életéből rendezett kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A mélylélektani regényeiről ismert eredetileg orvos és pszichiáter végzettségű művész életrajzi tárlatának egyik végpontján a szecessziós hangulatok kapnak főszerepet, míg a másikon pedig az alkotás képességétől is megfosztott lélek. Az eddig soha nem látott Csáth-gyűjteményén alapuló kiállításban az író lelkivilága mellett mi is beállíthatjuk „lelki tükörrendszerünket”, amellyel a befogadás különféle útjai nyílhatnak meg előttünk.

Hol: Petőfi Irodalmi Múzeum
Mikor: 2020. május 31.

Fotó: Pim.hu

+ 1 új múzeum

Októberben nemcsak egyéni tárlatok, de egy egész múzeum is kinyitja kapuit. Alig két hét múlva beléphetünk Óbudán a hatalmas magánmúzeumba, a Godot Kortárs Művészeti Intézetbe, ahol 1100 négyzetméteres összterületen, 700 négyzetméteres csarnok terében csodálhatjuk a mai magyar kortárs és modern művészetet. Az intézmény október 1-jén nyílik meg a látogatók előtt, és a tervek szerint nemcsak kiállítások, de alkotói táborok, kurzusok és különböző művészeti programok is helyet kapnak majd az új, modern múzeumban.

Hol: Godot Kortárs Művészeti Intézetbe
Mikor: 2019. október 1-től

A franciák különös módját választották a közlekedésnek.

Leadfotó, fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!