Utazás

Varázslatos középkori kincsekre bukkantak a magyar szakértők - kis híján a törökök kezére jutottak

Több mint négyszáz ezüstpénzt fedeztek fel: a kincseket a 16. század végén áshatták el, hogy ne juthassanak a török hódítók kezére.

Egy kisebb vagyonról lehetett szó

Több mint 400 késő középkori magyar dénárra és lengyel garasra bukkantak a Temes megyei Gavosdián – közölte az MTI. A felfedezést hétfőn jelentették be Temesváron az illetékes intézmények képviselői, valamint a megtaláló személy.

Kopeczny Zsuzsanna, a Bánsági Múzeum régésze az MTI-nek azt mondta, mintegy 429 ezüstpénzt fedeztek fel, de a szám változhat, ha befejezik a restaurálást és tisztítást, hiszen az érmék egy része összeragadt.

A régész szerint a lelet egy részét egy fémdetektoros kincskereső találta meg, aki értesítette az Örökségvédelmi Hivatalt. Az első vizsgálat alapján megállapították, hogy a pénzek a 16. századból származnak. Egy részüket a század első évtizedeiben verték, de vannak közöttük a század végéről származó darabok is.

Kopeczny Zsuzsanna szerint egy kis vagyonról lehet szó, amelyet azért ástak el a 16. század végén, a 17. század elején, hogy ne jusson a török hódítók kezére. Azt is hozzátette, a pénzek egy részét mélyszántás hozta a felszínre, így nem tudják, hogy pontosan miben rejtették el ezeket. A kutató kiemelte, nagyon örülnek a felfedezésnek, de elsősorban Kelet-Magyarországon, a Partiumban nem ritkák az ebből a korból származó, hasonló nagyságú leletek.

Az Agerpres hírügynökség idézte a megtalálót, aki elmondta: mintegy ötven érmére bukkant a fémdetektorával. Értesítette a hatóságokat, és közösen folytatták a keresést a szakemberekkel, míg összegyűjtötték a szétszóródott érméket. A tárgyak a Bánsági Múzeumba kerültek, ahol megtisztítják és osztályozzák őket.

Fotó: 123rf

Felbecsülhetetlenül értékes múltbéli kincsekre bukkantak a Budavári Palota kutatásakor

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Az X-men-filmekben Jean Grey-t alakító színésznő, Famke Janssen elképesztő átalakuláson ment át az utóbbi időben – és sajnos nem jó értelemben.
Utazás
Ötmilliárd év múlva a Nap vörös óriássá duzzad és egyszerűen "elnyeli" a Földet. A folyamat a tudósok szerint visszafordíthatatlannak tűnik. Vagy mégsem?