Utazás

Tudtad? Ágyút telepítettek az űrbe a szovjetek: húsz lövést adtak le a Földre

A minden szempontból kuriózumnak számító ágyút a hetvenes években juttatták el az Almaz űrállomásra, majd tesztelték is a támadóeszközt. Az eseménysorozat példa nélküli a világtörténelemben.

Máig nincs párja a történelemben

Jelenlegi ismereteink szerint csupán egyetlen olyan támadóeszköz létezett a történelemben, melyet a világűrbe telepítettek, majd aztán ki is próbálták: az R-23M nevű űrágyúról van szó, melyet a szovjetek még az 1970-es években juttattak el az Almaz űrállomásra, s azután tesztelték is. Érdekesség, hogy az eseménysorozat megközelítőleg ötven évvel ezelőtt történt, ám az erről szóló hivatalos beszámolók csak az elmúlt pár év során jutottak el a szélesebb nyilvánossághoz. A téma most - az egyre inkább elhúzódó orosz-ukrán háború kapcsán - természetesen ismét aktuálissá vált. Az Interesting Engineering nevű portál pedig kapva kapott az alkalmon, és előrukkolt néhány olyan részlettel az egykori űrágyú kapcsán, melyről a nagyközönségnek valószínűleg nincs tudomása.

Az R-23M nevű fegyverrendszert Szaljut-3-nak nevezték el, s mindmáig nincs párja a történelemben, hiszen nem tudunk másik támadóeszközről, melyet tényleg ki is próbáltak volna a Földön kívül.

A különleges űrágyú természetesen nem akármilyen technológiával készült, és hatóereje is páratlannak volt mondható a maga korában.

Fotó: 123rf

Lapozz, tudj meg további elképesztő részleteket!

Oldalak

Utazás
Egészség
Valószínűleg te is feltetted már magadnak szülőként azt a kérdést, hogy gyermeked kitől örökölte ezt vagy azt a tulajdonságát – nos, szerencsére vannak olyan jellemvonások és külső adottságok,...
Sztárok
Annyi biztos, hogy Rácz Jenő egy feszült időszakot fog lezárni a Sztárboxot követően.
Lifestyle
Reviczky Gábor nem igazán sajnálta a Mercedesét, amiből alig maradt valami.