Utazás

ApiRoutes: az utazás új dimenziója Szlovéniában

A méhészet olyan mélyen gyökerezik a szlovén hagyományokban, hogy a méhekkel és a mézzel kapcsolatos élmények a zöld ország turisztikai kínálatából sem maradhatnak ki.

Méhek Világnapja

2017-ben a méhész nagyhatalomnak számító Szlovénia kezdeményezésére az ENSZ-közgyűlés május 20-át a Méhek Világnapjává (World Bee Day) nyilvánította. A dátum nem véletlen: 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, a szlovén származású Anton Janša, aki az első osztrák méhészeti iskolát vezette Mária Terézia udvarában.

Szlovénia az egy főre jutó méhészek számát tekintve az Európai Unió egyik vezető országa. A gondosan megőrzött természeti környezet, a virágzó rétek és erdők adnak otthont a háziméh Szlovénia területén őshonos alfajának, a világszerte elterjedt krajnai (vagy karniolai) méheknek. Az Alpok lankáitól a tengerpartig az ország szinte minden sarkában – még a városokban is – találni kisebb-nagyobb méhészeteket. Azt mondják, Szlovénia a méhekkel együtt lélegzik, így nem csoda, hogy ma már számos izgalmas turisztikai program kínál betekintést a méhészek és a méhcsaládok életébe. Minősített méhészeti szolgáltatók közreműködésével, turisztikai farmokon és az eredeti néprajzi örökséget bemutató helyszíneken lehet megismerkedni a méhészet hagyományaival és gyakorlatával, miközben az ott készült termékek ízét és jótékony hatását is élvezhetik a látogatók.

Szlovénia méh méhészet méz utazás

Lássuk a világot egy méh szemszögéből

Szlovéniában bárki megtervezheti saját mézes útvonalát: attól függően, hogyan szeretné megismerni a méhek világát, meglátogathat méhészeti múzeumokat, felkereshet működő méhészeteket, mézes ételeket kóstolhat, vagy élvezheti, ahogy szakértő kezek méhészeti termékekkel kényeztetik különféle masszázsok és pakolások formájában.

Különleges élmény a festői Felső-Savinja-völgy bejáratánál fekvő „Beeland” is: a méhek ihlette csendes Medena üdülőfalut Mozirje közelében, az erdő mellett találjuk. Ahogy ez egy Beeland nevű helytől elvárható, itt a méhsejt formájú építményekben lakó vendégek minden lépését a méz és egyéb méhészeti termékek kísérik végig a kényeztető masszázstól a kozmetikai pakolásokon át a mézzel készült ételekig és energiaitalokig. Az apiterápia és a mézes wellnessélmények jótékony hatását egyébként Szlovénia-szerte számos gyógyfürdőben és turizmusra szakosodott farmon élvezhetik a vendégek, de a szakértők szerint már az is pihentető élmény, ha egy méhészetben járva a látogatók csupán hallgatják a méhek zümmögését, vagy belélegzik a méhkaptár levegőjét.

méhészet méz virág asztal üveg

ApiRoutes: az utazás új dimenziója

A gazdag méhészeti hagyományokra és az egészséges, környezetbarát utazási trendekre alapozva született meg a szlovén ApiRoutes turisztikai márka is, amelynek küldetése, hogy az utazás olyan új dimenzióját teremtse meg, amely a természet fontosságára, az élet kiteljesedésére, az egészség, a család, a kreativitás és a harmónia alapvető értékeire hívja fel a figyelmet. Az ApiRoutes kiemelt programjai között szerepel a méz, a propolisz, a virágpor, a méhpempő és egyéb méhészeti termékek előállításának bemutatása, beleértve az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk ismertetését is. Emellett szerveznek utakat méhészeti múzeumokba, tipikus szlovén méhészetekbe, de a méhviaszból készült tárgyak készítésétől a méhsejtfestésen át a mézes sütemények készítéséig vagy a mézsör kóstolásáig számos egyéb méhészeti tematikájú programon is részt vehetnek az érdeklődők. A programok csúcspontját a tipikus szlovén méhes házban végzett kényeztető apiterápiás vagy termoterápiás kezelések jelentik.

apoterápiás kezelés méz méhészet

A brit profi kerékpáros az után küldött mosolygós üzenetet nekünk, hogy a magyarok róla nevezték el azt a zámolyi buszmegállót, ahol a Giro d’Italia magyarországi szakaszán biciklit cserélt.

Leadfotó/Fotók: turizmus.com

Oldalak

Utazás
Sztárok
Női rajongói legnagyobb bánatára Antonio Banderas szíve már hosszú ideje foglalt. A jóképű színész egy nála jóval fiatalabb hölgyért rajong, akit páratlan szépséggel áldott meg a sors.
Fashion&Beauty
Teri Hatcher a Született feleségek egyik legkedveltebb sztárja volt, szépségével pedig a férfi és a női nézőket is megbabonázta. Az immáron 58 éves színésznőn egyszerűen nem fog az idő, és ma is pont...
Sztárok
Réti Barnabás szinte semmit sem változott az évek alatt: a színész pont olyan sármos, mint anno, amikor megismertük őt az ország egyik legnépszerűbb sorozatának hála.