Utazás

Elismerte bűnösségét a 21 éves orosz katona, akit egy fegyvertelen ukrán civil megölésével vádolnak

Vadim Sisimarin tárgyalása pár nappal ezelőtt vette kezdetét Kijevben, a fiatal katona akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat.

Nem tagadta bűnösségét

Első alkalommal ismerte be egy orosz katona, hogy ő a felelős egy fegyvertelen ukrán civil meggyilkolásáért. Az ügyről a BBC számolt be: a 21 esztendős Vadim Sisimarint azért helyezték vád alá, mert kioltotta egy 62 esztendős ukrán állampolgár életét. A fiatal katona pere néhány nappal ezelőtt kezdődött meg Kijevben, Ukrajna fővárosában, s úgy hírlik, akár életfogytiglani börtünbüntetést is kaphat tettéért.

A vád azt állítja, Sisimarin társaival együtt egy lopott kocsival közlekedett Szumi régióban, amikor összetalálkoztak azzal a 62 esztendős civillel, aki épp egy biciklin ült és telefonált. Az ügyészek elmondták: a 21 esztendős orosz katonának parancsba adták, hogy lője le a ukrán férfit, nehogy elárulhassa tartózkodási helyüket az ukrán védőknek - írja a Portfolio.hu.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy miként sikerült kézre keríteni Sisimarint, ahogy az orosz katona ellen szóló bizonyítékokat sem hozták nyilvánosságra.

Sok hasonló per várható a jövőben

Az ukrán ügyészek ugyanakkor azt mondják, a közeljövőben több hasonló tárgyalássorozat is várható, ugyanis az orosz megszállók jelentős számban követtek el háborús bűncselekményeket az országban.

Oroszország mindmáig tagadja, hogy katonái fegyvertelen civileket ölnének Ukrajnában - még annak ellenére is, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban számos olyan bizonyíték látott napvilágot, mely megcáfolhatatlanná teszi a háborús bűnöket. Elég csak a hatalmas nemzetközi botrányt okozó bucsai mészárlásra gondolnunk, ugyanakkor az utóbbi időben is megszaporodtak a hasonló bűncselekményekről szóló híradások - nemrég például egy olyan kamerafelvétel járta be a világsajtót, melyen ukrán civileket hátbalövő orosz katonák láthatók Kijev közelében (mindkét áldozat életét vesztette).

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az ukrán férfi túlélte, hogy kivégezték és élve eltemették. Megrázó történetét a CNN amerikai hírcsatorna mutatta be.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda mélyen magába zárkózott, és nem akart mesélni a válásáról. Most úgy döntött, itt az idő megnyitnia az érzéseit mások előtt.
Utazás
A Wolt cég egyik biciklis futára nem igazán féltette az életét. Alaposan áthágott néhány KRESZ-szabályt, és másokat is veszélyeztetett.
Sztárok
A népszerű műsorvezető a Balázsék szerda reggeli adásában árult el érdekes "kulisszatitkot" a Liverpool futballistájáról.