Kanári-szigetek: Bármelyiket is válaszd a nyolcból, mind elvarázsol

A Kanári-szigeteket az "örök tavasz "szigeteiként ismerik világszerte: nyolc gyöngyszem az Atlanti-óceánban, a világ egyik legjobb éghajlatával. Bár az utazási feltételek jelenleg még egy kissé komplikáltak, cikkünkben bemutatunk néhány csodás helyet, amit a szigetvilág kínál a látogatóknak, hiszen amikor nyílnak a határok, a Kanári-szigetek is újra várják majd az utazókat! (x)

Spanyolország visszavár

A majd egy éve kezdődött pandémia sajnos ezt a térséget sem kímélte, bár a szigetekre egész évben jellemző jó idő (24°C-os átlaghőmérséklet) jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a covid fertőzések száma ne legyen olyan magas, mint Európa más részein. Mivel az itt végezhető tevékenységek nagy része a szabad ég alatt zajlik, a vírus terjedésének mértéke ennek köszönhetően is alacsonyabb. Így amikor nyitnak majd a határok, kétségkívül a Kanári-szigetek lesz az egyik legjobb választás, ha egy kis kikapcsolódásra vágynánk. Mondjuk is miért:

  • Közel vannak. Budapestről Wizzair közvetlen járattal mindössze 5 órányi repüléssel már elérhetők.
  • Biztonságos desztináció. Az Európai Unió részeként élvezi ennek minden garanciáját.
  • Varázslatos úti cél álomszép strandokkal és burjánzó természettel.

A Spanyol Turisztikai Hivatal, a Turespaña nemrég egy kampányba is kezdett a desztináció népszerűsítése érdekében: Spanyolország visszavár! A Kanári-szigetek visszavárnak! címmel. S mivel minden sziget különbözik a másiktól, azt javasolják, keressük fel mindegyiket, hiszen a szigetek között hajóval vagy akár repülővel is könnyű közlekedni. Minél több szigetet látogatunk meg, annál felejthetetlenebb lesz a nyaralás.

Nézd meg te is a Kanári-szigetek nyolc gyöngyszemét!

Területileg az egyik legkisebb sziget, az "építész nélküli építészet" - szokták a tájra mondani. A sziget körüli vízi élővilág rendkívül gazdag, ideális búvárkodáshoz. Frontera településen található a XVII.századi Gyertyaszentelò templom, melynek érdekessége az épülettől elkülönülő harangtorony, illetve régebben a Faro de la Orchilla (világítótorony) magasságában húzódott a kezdő hosszúsági kör is, ami ma Greenwichnél található.

El Hierro, Kanári-szigetek

FUERTEVENTURA

Azt szokták mondani, ez a sziget a Kanári-szigetek strandja. Kilométereken keresztül fehér homok és gyönyörű színű óceán áll az érdeklődők rendelkezésére. Ha a barna ötven árnyalatára kíváncsi valaki, megtalálja a sziget középső részén. A tájba remekül illeszkednek a négy vagy hat lapátú kerek és szögletes malmok. Közülük néhányban látogató központ is üzemel és megkóstolhatjuk a gofiot is, az őslakosok mai napig népszerű ételét. A sziget északi részén, Corralejon a dűnék között sétálhatunk vagy napozhatunk.

Fuerteventura, Kanári-szigetek

GRAN CANARIA

A sziget déli részén fehér homokos öblök csábítják a fürödni vágyókat, a dűnék környéke pedig különleges ökoszisztémája miatt tájvédelmi körzet. A sziget középső részén található a Roque Nublo csúcs, ami gyakran kiemelkedik a felhőkből, innen származik a neve is. A kanári stílus, az erkélyek és a vulkanikus kövek használatát mutatja be a fővárosban, Las Palmas de Gran Canarián található Kolumbusz ház, és ha már itt járunk, a benne található múzeumot szintén érdemes megtekinteni.

Gran Canaria, Kanári-szigetek

LA GOMERA

Bár a szigeten van reptér, a látogatók nagy része Tenerife Los Cristianos kikötőjéből induló komppal érkezik ide. A Garajonay a szigetcsoport négy nemzeti parkjának egyike, különböző hosszúságú és nehézségi, remekül jelölt túra útvonalakkal. Itt találkozhatunk az esőerdővel, aminek legjellemzőbb növényei a babérfa és a páfrányok.

La Gomera, Kanári-szigetek

LA GRACIOSA

Ez a lakott szigetek legkissebbike, 2018 óta rendelkezik önálló közigazgatással. Fővárosa Caleta de Sebo, a sziget egyetlen állandóan lakott települése. A másik település hétvégén és nyaranta kel igazán életre, Lanzarotéról félórás hajóúttal érkezünk a kikötőbe. Fehér homok, vulkánok, aszfalt nélküli utcák. A Lanzarote északi részén található, Cezar Manrique alkotta Mirador del Rio kilátóból csodás látvány tárul elénk a szigetre.

La Graciosa, Kanári-szigetek

LA PALMA

E sziget felett a szokásosnál is tisztábbak a légköri viszonyok. Mai formájában itt épült 2008-ban a Roque de los Muchachos csillagvizsgáló, ami a nyílt napok alkalmával látogatható. A Cascada de los Tilos vízesés az egyik legkedveltebb túra útvonal része. A főváros, Santa Cruz de La Palma központjában találjuk a legszebb kanári erkélyekkel díszített házakat. Poris de Candelaria a barlangfalu, ahol 70-80 éve laknak.

La Palma, Kanári-szigetek

LANZAROTE

Playa Blanca településen található a sziget egyik legkedveltebb strandja, a Playa del Papagayo. A Timanfaya Nemzeti Parkban megtekinthetjük a vulkánokat, melyek működésének köszönhető a mai felszín nagy része. Az El Golfo vagy zöld tó a benne levő planktonok miatt különleges színű. A sziget építészetét jól szemlélteti a mezőgazdasági dolgozóknak szentelt múzeum San Bartoloméban, mellette pedig a zseniális Cezar Manrique Termékenység szobra.

Lanzarote, Kanári-szigetek

TENERIFE

Itt található az ország legmagasabb csúcsa, a 3718 méter magas Teide vulkán, lábánál pedig a Las Cañadas Nemzeti Park. A szigeten hét régi világítótorony működik, köztük a Los Cristianoshoz közeli Punta de Rasca (bal alsó kép). A strandok fehér homokkal vagy fekete vulkáni homokkal minden igényt kielégítenek, Masca faluját pedig az egyik legbájosabb településnek kiáltották ki. Híres az innen vezető ösvény a Los Gigantes partig.

Tenerife, Kanári-szigetek

Számos program és szórakozási lehetőség

Az itt nagyon röviden leírtakat egészíti ki a helyi folklór színes ruhákkal és lenyűgöző zenével. Itt zajlik Európa egyik leghíresebb karneválja is, a golfpályák száma pedig a szigetcsoporton meghaladja a húszat. Mindemellett pedig sportkikötők és változatos vízi sport lehetőségek is várják a látogatókat. A szigeteken az LMBT közösség tagjait is szívesen látják a barátságos klubokban és különböző létesítményekben. A magas színvonalú wellness szolgáltatások, változatos vásárlási lehetőségek és a kitűnő gasztronómia pedig már csak a hab a tortán.

Kapcsolat:

Rocio Martín Repoller, Turisztikai Miniszter
Jaime Hecht Lombardo, A Spanyol Turisztikai Hivatal magyarországi képviselője
Spanyol Nagykövetség
hungary@inturprom.com
www.tourspain.es / www.spain.info

Cikk: Almási Gabriella - hivatalos idegenvezető
Fényképek: Promotur, Turismo de Canarias
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak