Utazás

Gondoltad volna? Egy elfeledett kontinens rejtőzhet Izland alatt

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint olyan titkos földtömegről van szó, mely Grönlandtól egészen Európáig terjedhet.

Mégsem tagolódott szét teljesen az őskontinens?

Egy nemzetközi szakértőkből verbuválódott kutatócsoport úgy véli, hatalmas, elsüllyedt kontinens húzódhat Izland alatt. A gigantikus földrészt a tudósok egyébként a sokatmondó Izlandia (Icelandia) névre keresztelték, és becsléseik szerint e vízalatti földtömeg Grönlandtól egészen Európáig húzódhat - adta hírül a Study Finds nevű oldal. A kutatók mellesleg úgy saccolják, a titokzatos földnyúlvány kiterjedése több mint félmillió kilométer lehet. Ha esetleg sikerülne kézzelfogható, megfellebbezhetetlen bizonyítékot felmutatniuk, mely igazolná, hogy Izlandia valóban létezik, az egyúttal azt is jelentené, hogy a hajdani, Pangea nevű őskontinens - az eddigi elképzelésekkel ellentétben - mégsem töredezett szét teljesen 50 millió évvel ezelőtt.

Sőt, ha a nemzetközi kutatócsoport elmélete valóban igazolást nyerne, akkor abból arra is következtethetnénk, hogy az olyan vulkanikus szigetek, mint amilyen például Izland is, mégsem óceáni, hanem szárazföldi kőzetlemezekből alakultak ki. Ugyanakkor politikai jellegű vitát indíthat el, hogy ha mégsem óceáni, hanem szárazföldi kőzetlemez található a sziget alatt, akkor az pontosan kinek a tulajdonát képezi. Az ilyen jellegű polémiák persze már a nemzetközi jog tárgykörébe tartoznak.

Izland egy elfeledett földrészt rejthet

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Lifestyle
Ez a 3 csillagjegy, ha tehetné, egész nap csak aludna.
Lifestyle
A napszúrás komoly állapot, de megfelelő elővigyázatossággal és a tünetek időben történő felismerésével megelőzhetjük a súlyos következményeket.
Sztárok
Amióta a fejére került a korona, III. Károly királynak konkrét elképzelései vannak arról, miképpen alakítaná a monarchiát a jövő nemzedékei számára – fia, Vilmos herceg azonban nem egészen ért vele...