76 év után újra szárazföldet értek a háborús szellemhajók

A tenger alatti vulkanikus aktivitásnak köszönhetően több tucat, a 2. világháború során elsüllyedt hajóroncsot mosott partra a víz Japánban.

Évtizedekig hevertek a tengerfenéken

Egy víz alatti vulkán aktivitásának köszönhetően két tucat hajóroncs sodródott a partra a Csendes-óceánból, évtizedekkel azután, hogy a második világháború alatt elsüllyedtek – közölte a LadBible. A Japánhoz tartozó Ivo Dzsima szigetén 1945 elején zajlott csata a helyi és az amerikai csapatok között, aminek eredményeként a megszállóknak sikerült elfoglalniuk a szigetet, és így használni tudták az ott található kulcsfontosságú repülőtereket.

Az ütközetben mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, ez volt az egyetlen olyan csata, amelyben az amerikai veszteséglista hosszabb volt, mint a japán. Igaz, a japán halottak száma jóval meghaladta az amerikaiakét, mivel nem voltak hajlandók megadni magukat, egy részük inkább rituális öngyilkosságot követett el.

A 36 napos csatában 26 ezer amerikai sebesült meg, közülük 6800-an meghaltak. A húszezer japán védőből mindössze 1083-an élték túl az inváziót. Az ütközet súlyosságát jól jellemzik egy veterán haditudósító, Robert Sherrod szavai, aki szerint Ivo Dzsimán az emberek „a lehető legerőszakosabb halált halták”.

A sziget elfoglalása során készült a második világháború egyik leghíresebb, mára ikonikussá vált képe a Szuribacsi-hegy tetején zászlót állító tengerészgyalogosokról. A kép alapján szobrot emeltek az Arlingtoni Nemzeti Temetőben.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak

  • 1
  • 2