Írország kihagyhatatlan látnivalói

Írországot számos legenda lengi körül. Vannak, akik úgy tartják, hogy a tündérek otthona, mások szerint itt található az óriások földje. Ezekre a mendemondákra nincs tényszerű bizonyíték, egyvalamit azonban biztosan kijelenthetünk: az országban káprázatos látnivalók vannak.

Dublin
Az Ír-sziget egyik legnagyszerűbb látványossága a Liffey folyó mentén és az Ír-tenger partján elterülő főváros, Dublin. Az egykor vikingek lakta sziget lenyűgöző történelemmel, bámulatos műemlékekkel és fantasztikus kultúrával rendelkezik.

Ha Írországban járunk, akkor feltétlenül el kell látogatnunk ebbe a varázslatos városba. A híres Temple Bar negyed a város leghangulatosabb ugyanakkor legnyüzsgőbb része. A Temple Bar az egyik legjobb kiindulási pont Dublinban, mivel számos látványosság könnyen és gyorsan megközelíthető. A legszebb látnivalók a dublini vár, a Szent Patrik-székesegyház, a Trinity Collage, Írország leghíresebb és legszebb egyeteme, valamint a régi könyvtár.

Egész napokat lehet eltölteni azzal, hogy Dublin utcáit járva felkutatjuk a nevezetességeket, de valóban megéri. Egy hosszú és fárasztó nap után pedig az egyik helyi pubban, amikből bőven akad a fővárosban, kifújhatjuk magunkat és megkóstolhatunk néhány ír finomságot is.

Az óriások útja
Egy vulkáni tevékenység során jött létre az óriások útja, mely nevét egy ír legendának köszönheti. A területet hatalmas, több tízezer bazaltoszlop alkotja, melyek magassága néhol a 12 métert is elérik. Írország e partszakasza olyannyira egyedülálló látványt nyújt, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Az itt megtett túra mindenki számára örök élményül szolgál. Az oszlopokat csapdosó hatalmas hullámok, ahogyan a napfény megtörik egy-egy járat között mind lenyűgözően szépek. Arra azonban feltétlenül figyeljünk oda, hogy milyen útvonalon haladunk, ugyanis akiknek tériszonyuk van, azoknak tanácsos elkerülniük a több méter magasan átívelő lengőhidakat.

Moher-sziklák
A Moher-sziklákat Írország legszebb látnivalói között tartják számon. A sziklák egyik érdekessége, hogy remekül lehet látni a rétegződéseken, ahogy az évszázadok során nőttek és alakultak. A turisták körében azonban ez nem játszik döntő szerepet, mikor ellátogatnak ehhez a meseszép szirthez.

A legtöbb embert azért vonzzák a Moher-sziklák, mert egyszerűen hihetetlen kilátás nyílik az Atlanti-óceánra, sőt, egy tiszta napon akár 30 kilométerre is elláthatunk, egészen a környező szigetekig. Egyetlen épület található itt, méghozzá a legmagasabb ponton. Ez az épület pedig nem más, mint az O’Brien-torony. Az innen nyíló panoráma romantikussá, az ide vezető kalandos út pedig érdekessé varázsolja a környéket, ezért mindenki számára ideális úti cél.

A Kilgarvan melletti kastély
Írország Kilgarvan nevű apró települése nem igazán ismert a turisták körében, a tőle nem messze található kastélyról pedig szinte biztos, hogy nem hallottak még. Egy gyönyörű füves legelőn, nem messze a Roughty folyótól találhatóak az egykori kastély maradványai.

Az egyik legkülönlegesebb dolog az épületben, hogy a romok között, a kastély belsejében egy komplett mini-erdő fejlődött ki. Az összkép nagyon hangulatos. Ha az Ír-szigeten járunk, akkor érdemes ellátogatni erre a varázslatos kis helyre, melyet a béke és nyugalom leng körül.

A cikkhez tartozó galéria: 

Szólj hozzá Te is!