Tudtad? Ezért akartak atomot robbantani a Holdon az amerikaiak

Az ötvenes években virágkorát élte a két hajdani szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió űrversenye. Ma már kevesen tudják, de akadtak olyan kétségbeejtő pillanatok a rivalizáció során, amikor mindkét fél fontolóra vette, hogy atomot robbant a Holdon.

Tetőfokára hágott az űrverseny

Az ötvenes évek a hidegháború egyik legmozgalmasabb évtizedeként került be a történelemkönyvekbe. Ekkor élte virágkorát a két szuperhatalom, az USA és a Szovjetunió űrversenye is. Amikor a szovjetek 1957 októberében pályára állították műholdjukat, a Szputnyik-1 nevezetűt, az amerikai kormányzatot és a közvéleményt szinte sokkolta a felismerés: Hruscsovék jelentős előnyre tettek szert a világűr meghódításáért folytatott küzdelemben. Kétségbeejtő lélektani pillanat volt ez az amerikaiak számára, így aztán az USA kettőzött erővel kezdett a saját űrprogramjára koncentrálni.

1957-ben még egy olyan hír is szárnyra kelt, miszerint a szovjetek november 7-ét úgy szeretnék megünnepelni, hogy a Holdon robbantanak fel egy hidrogénbombát. Máig nem tudni, mi igaz a pletykából, egyesek szerint nem volt több kósza rémhírnél, megint mások úgy gondolják, az amerikai titkosszolgálatok találták ki, hogy ezáltal cselekvésre ösztönözzék a szovjet előny által valósággal megbénított amerikai döntéshozókat. Végül az amerikaiak is kidolgoztak egy tervet egy, a Holdon történő esetleges atomrobbantásra vonatkozólag. Ez volt a Project A119.

Fotó: 123rf

Lapozz, jönnek a további részletek!

Oldalak

  • 1
  • 2