Hihetetlen rekordra készül az űrhajósnő: Ennyi időt tölt Földön kívül!

Ilyenre még nem volt példa.

Női űrbéli csúcsok

Noha általában félévente váltják egymást az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson, Christina Koch rácáfolhat minderre. Az űrhajósnő ugyanis nem kevesebbre vállalkozik, minthogy összesen tizenegy hónapot tölt az űrben. Az asztronauta március óta teljesít szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor csupán 2020-ban tér majd vissza a Földre.

Christina Koch jelenlegi, űrbéli munkájával Peggy Wilson rekordját döntené meg: a szintén amerikai űrhajósnő összesen 288 napot töltött a "Földön kívül". A már visszavonult asztronauta csúcsát Christina 2019 decemberének végén szárnyalhatja túl.

Női űrhajós-rekordokból egyébként nincs hiány. Akit mindenki ismer, az nem más, mint Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova, aki 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén első női űrhajósként lépett ki a Föld légköréből. A szovjet űrhajós összesen 48-szor kerülte meg a bolygónkat, majd három nap után sikeresen visszatért.

Szvetlana Jevgenyjevna Szavickaja ugyan "csak" a második nő volt az űrben, de valamiben minden űrhajósnőt megelőzött: kutató űrhajósként ő végzett elsőként űrsétát, méghozzá 1984. július 25-én egy 3 óra 25 perceset, a Szaljut–7 űrállomáson. A legtöbb űrsétát azonban nem ő, hanem az amerikai Sunita Williams tette, aki 50 óra 40 percet töltött az űrállomáson kívül.

Fotók: Instagram.com; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!