Utazás

Nem mindennapi felfedezés: elveszett kontinensre bukkantak a kutatók

A Washingtoni Egyetem tudósai egy olyan kontinens nyomaira leltek, mely hajdanán Európa, Afrika, valamint Ázsia között húzódhatott. A földrész a Balkanatólia elnevezést kapta.

Átjáró Európa és Ázsia között

Elveszett kontinens nyomait fedezték fel a Washingtoni Egyetem munkatársai - írja friss cikkében a ScienceAlert. Az Alexis Licht által vezetett kutatócsoport eredményeiről egy új tanulmány is beszámol: a szakemberek egy olyan ősi földrészt mutatnak be tudományos munkájukban, mely vélekedésük szerint hozzájárulhatott ahhoz, hogy évmilliókkal ezelőtt rohamosan elszaporodjanak Európában az ázsiai emlősök, gyakorlatilag ellehetetlenítve így a vén kontinensen őshonos fajok létezését.

Az újonnan felfedezett földrész a Washingtoni Egyetem tudósainak beszámolója szerint Európa, Afrika, valamint Ázsia között húzódhatott, és a Balkanatólia nevet kapta a szakemberektől, akik mellesleg úgy vélik, hogy a kontinens egyfajta átjárót képezhetett Ázsia és Európa között, méghozzá 34 millió évvel ezelőtt, amikor a tengerszint drasztikusan csökkent.

A kutatók által vizsgált korszak, az eocén végfázisában Nyugat-Európában sorra tűntek el az őshonos emlősök, helyüket az ázsiai fajok vették át. A Balkánon talált új fosszíliák elemzése kimutatta, hogy a területen egykoron különleges biorégió terült el, melynek jelentős szerepe volt abban, hogy az emlősök évmilliókkal ezelőtt, amikor a tömeges kipusztulás szélére sodródtak, megvethessék a lábukat Európa délkeleti részén.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön jön a folytatás!

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Utazás
Sztárok
Amióta berobbant a köztudatba, Julia Robertset mindig vörös hajjal láttuk, ennek azonban most vége, a színésznő ugyanis drasztikus változtatás mellett döntött.
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Sztárok
Metzker Viki is bekerült a nyertesek közé a Joy Social Media Award díjátadón, méghozzá a #Hallgasshazait kategóriában.