Utazás

Gigantikus aszteroida üldözi a Földet

Az idegen objektumot 2020-ban fedezték fel, és a kutatók számítása szerint még legalább négyezer évig "velünk maradhat".

Trójai aszteroida

A tudósok még 2020-ban fedezték fel egy, a Földet követő, úgynevezett trójai aszteroida jelenlétét, ám csak most sikerült minden kétséget kizáróan igazolni, hogy az idegen objektum egy pályán osztozik a kék bolygóval - jelentette a Space.com. A szakemberek korábban már rábukkantak egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező aszteroidára, melyet 2010 TK7-nek neveztek el, 2020-ban aztán azonosították a második ilyen kisbolygót, a 2020 XL5-öt is.

A 2020 XL5 trójai aszteroidaként történő azonosítása azt erősíti meg, hogy a 2010 TK7 nem egy ritka kivétel volt, és valószínűleg jóval több ilyen objektum lehet a Föld közelében - fogalmazott a Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzője, Toni Santana-Ros, aki úgy véli, új égboltfelmérési programokkal sikerülhet rátalálni a trójai kisbolygók maradékára is.

A 2020 XL5 objektumot 2020 decemberében fedezte fel a Pan-STARRS 1 program hawaii teleszkópja, aztán később a kisbolygót regisztrálták a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisebb Bolygók Központjának adatbázisában. Egy Tony Dunn nevű hobbicsillagász aztán kiszámolta az aszteroida pályáját, és arra a következtetésre jutott, hogy a különleges égitest a Föld-Nap rendszer negyedik Lagrange-pontja (L4) körül kering. Érdekes egybeesés, hogy épp ugyanebben a régióban található a korábban felfedezett trójai aszteroida is.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Sztárok
Rengeteg lájkot és hozzászólást tudnak generálni azok a képek, amiken Krausz Gábor Mikes Annával szerepel. Itt viszont változott a helyzet egy másik különleges személy miatt.
Sztárok
Vicces lenne éppen a királyi család egyik tagját látni a Bridgertonban, nemde? Nos, úgy tűnik, ez nem is lehetetlen!
Sztárok
Egy szempillantás alatt csavarta el a férfiak fejét Brooklyn Decker a Kellékfeleség azon jelenetében, mikor apró bikiniben sétál ki a hullámzó tengerből. A gyönyörű színésznő az utóbbi időben kissé...