Less be az úrihölgyek titkos életébe! Időutazás a csodaszép gyulai Almásy-kastélyban

Nemrég fejeződött be a gyulai Almásy-kastély felújítása. Teljesen interaktív tárlatot hoztak létre, ráadásul a kiállítás első része a személyzet és nem az előkelőségek szemszögéből mutatja be a korabeli életet. A kastélyban kissé kínos vagy sokat rejtegetett titkokat is feltárnak mind az úri, mind a szolgálórétegről, legyen az divat, tisztálkodás, különös illemszabályok vagy a mosdóhasználat. 

Nagy emberek a falak között

Nemrég hatalmas felújításokon esett át, és 2015-től látogatható a gyulai Almásy-kastély. 1725-ben kezdte építtetni Harruckern János a kastélyt, amit később a Wenckheimek, majd végül az Almásyak birtokolhattak. Legendák szerint Damjanich Jánost itt tartották fogva a világosi fegyverletétel után, Erkel Ferenc pedig itt komponálta a Bánk bán operáját. A kastély barokk stílusban épült, így igazán díszes, robusztus és szemet gyönyörködtető látvány.  A gyulai vár kertje övezi egyik oldalról, a másikról a népszerű Gyulai Várfürdő.

Ettől különleges

De mi teszi többé ezt a kastélyt egy egyszerű régi épületnél, amiben valaha nemesek laknak, mára pedig múzeum lett? A perspektíva. Szilágyi Gábor, művészettörténész álmodta be a 18. századtól napjainkig vezető kiállítást, ami a 21. századi modern technológiákkal teszi még fogyaszthatóbbá és izgalmasabbá a történelmet. Képzeld csak el, amikor a komornyik maga mondja el, mire szolgált egy adott tárgy és hogyan tisztították! Nem csak ezért rendhagyó: a kiállítás első fele teljesen, második fele pedig részben a kastélyban élő, nem úri származásúakkal foglalkozik. És bár nagyon érdekes, amikor a tárlaton az illemről olvasva megtudhatjuk, hogy egy úrihölgynek nem szabad visszafordulnia, bármit is szólnak utána, legalább ilyen érdekes, hogy a cselédekre milyen szabályok vonatkoztak. Ráadásul a legapróbb, legintimebb részletekbe kukucskálhatunk be, a kastély bármelyik lakójának életéről legyen is szó!

Szolgáló-etikett

Gazdasági és társadalmi szempontból is betekinthetünk a valaha volt itteni életbe: mikor dukált az ezüst evőeszközkészlet, mennyi húst és zöldséget kellett elraktározni a téli hónapokra és hogyan is lehetett őket tartósítani? Hogyan teltek a napok a konyhában és miért éppen ott volt elhelyezve, ahogy? Hogyan költöztek az eszközök, amikor a technológia egy szinttel feljebb lépett? Mikor kellett kelnie egy házvezetőnek vagy egy cselédnek, és hogyan válhatott valaki egyáltalán házvezetőnővé? Na és a komornyik? Ő akkor most mit is csinált? 

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotók: visitgyula.hu, gyulaikastely.hu, pazarik.hu

Oldalak

  • 1
  • 2