Budapest testközelben - Rejtett kincsek a főváros betondzsungelében

A főváros szürke, gyakran koszos utcáin járva észre sem vesszük, mennyi nagyszerű és pompás épület rejtőzik a kopott panelházak között. Pedig ha jobban megnézzük, még a legelhanyagoltabb kerületekben is találunk káprázatos templomokat. Nem árt, ha néha megállunk a rohanó világunkban és jobban szemügyre vesszük környezetünket. Íme, Budapest 5 rejtett kincse!

Árpád-házi Szent Margit-templom - XIII. kerület

Azoknak, akik egy kicsit is jártasak a magyar kultúrában, bizonyára déja vu érzésük támad, ha ránéznek a Lehel téren magasodó templomra. Nem véletlenül, hiszen az épület szakasztott mása a zsámbéki premontrei kolostornak: az építőmester, Wihart Ferenc ezt mintázva építtette fel a XIII. kerület gyöngyszemét. A több mint 900 négyzetméteren elterülő monumentális Árpád-házi Szent Margit-templom Angyalföld déli csücskében a kissé koszos villamosmegálló és a giccses Lehel Csarnok előterében üdvözli a Ferdinánd-hídról lekanyarodó autósokat.

Kívül-belül lenyűgöző

Az 1933-ban épült templom neoromán homlokzata, bélletes kapuja, rózsaablaka mind-mind a középkort idézi. Miután megcsodáltuk külső pompáját, érdemes belülről is szemügyre venni, hiszen a márványból készült főoltár, a szépen faragott szobrok, az apostolokat és Szent Margitot ábrázoló freskók és a színes üvegablakok nem csak a vallásos ember számára nyújtanak páratlan élményt. Bár a második világháborúban több találat is érte, szerencsére nem szenvedett nagy károkat és a felújítás után 1948-ra már újra a régi fényében ragyoghatott Budapest egyik legcsodásabb épülete.

Fotók: upload.wikimedia.org, facebook.com/sztmargit

Oldalak