Utazás

Másodpercek alatt meghalnánk, ha leállna a Föld forgása, de ennél is durvább, ami a bolygónkkal történne

A Föld csaknem egy nap alatt fordul meg a saját tengelye körül, e mozgásból azonban mi, emberek természetesen semmit sem érzékelünk. De mi történne, ha egyszer csak megszűnne forogni a kék bolygó?

Senki nem járna jól, ha egyszer csak megállna a Föld

A Science Alert cikke szerint a forgás megszűnésének pillanatában - Newton első tehetetlenségi törvénye alapján - minden ember, élőlény, emberi kéz alkotta épület és objektum kb. 1670 kilométer/órás sebességgel kezdene kelet felé repülni, és bárhol is csapódnánk be, az ütközést nem élnénk túl. Persze az sem mindegy, ki hol tartózkodna ebben az esetben, hiszen az északi és déli pólusok közvetlen közelében még akár a túlélésre is nyílna némi esély, ugyanis ezekben a régiókban a forgástengely, és ebből következően a forgási sebesség is jóval kisebb.

Joseph Levy, a Colgate Egyetem földtudományokkal foglalkozó kutatója szerint a hirtelen változás a Földünkre is hihetetlen hatást gyakorolna. A fák egyszerűen kiszakadnának a földből, az óceánokon pedig gigantikus hullámok alakulnának ki.
Kattints a további képekért!

A folyamat rendkívül hosszú, évmilliókat vesz igénybe, de már most biztosra vehető, hogy Kelet-Afrika le fog válni a kontinens többi részéről, ezzel egy új óceánt hozva létre.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Utazás
Home&Design
Mutatjuk a leglátványosabb fali csempe típusokat, amelyek egytől egyig különlegessé tehetik a konyhádat.
Fashion&Beauty
A divat világában a változás az egyetlen állandó tényező, most pedig egy új, meglepő trend kezd teret hódítani: a haj lenövése.
Lifestyle
Ez a fantasztikus ízű növény jól jöhet, ha elfogy otthon a Vegeta vagy a Delikát, ugyanis egy az egyben olyan aromát csempész majd az ételbe főzés közben, mintha a boltban vásárolt ételízesítők...