Utazás

Az egyik legszebb hely a világon: ezért érdemes ellátogatni Alsó-Ausztriába

Combos túrák, rusztikus hütték, lélegzetelállító panoráma! Alsó-Ausztria csodálatos hegy- és dombvidékei tökéletes helyszínek egy felejthetetlen csúcshódításhoz, ahol néhány napra kikapcsolódhatunk és megfeledkezhetünk a hétköznapok rohanásáról.

Reichenau an der Rax: hüttekaland a fennsíkon

A közeli Bécsből 1926 óta a kirándulók és a nyári látogatók kényelmesen kabinos felvonóval juthatnak fel a Rax mintegy 1600 méter magasan fekvő karsztfennsíkjára. A Rax-felvonó Ausztria első kötélpályás felvonója. Ma Reichenau an der Rax egykori magaslati gyógyüdülőből mindössze 8 perc alatt lehet feljutni a hegyre. A csúcsra felérve csodálatos panoráma vár a Bécsi Alpok vonulataira.

Az illatos hegyi törpefenyőmezők közepette pedig számos lehetőség adott frissülni, mert Alsó-Ausztria második legmagasabb hegyén a hütték sűrűsége lenyűgöző.

A Rax-fennsíkot átszelő kétnapos túra során mindenképpen érdemes megállni egy-egy hütténél, mint például a majdnem 130 éves Ottohausban, ahol már Sigmund Freud is élvezte a lenyűgöző „sziklakapu” kilátását nyári reichenaui tartózkodásai során. Ebéd után – bennfentes tipp: a favágó sültje (Holzfällerbraten) legendásan finom – érdemes ellátogatni az Ottohaus alatti 4000 négyzetméteres alpesi kertbe, hogy megcsodálhassuk a harangvirágokat, az enciánokat és az európai zergeboglárokat.

Ötscher és Gemeindealpe: zord szurdokok, vad vizek

Az Ötscherbach és az Erlauf folyók vad vizei évezredek alatt formálták a kőzeteket, ahol utat vájva egy ősi sziklás tájat alakítottak ki a csaknem 1900 méter magas Ötscher lábánál: az Ötschergräbent.

Az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban a lenyűgöző szurdokrendszert képzett természetjárókkal együtt fedezhetjük fel, például egy kora reggeli túrán Heribert Pfefferrel, helyi favágó, vadász és túravezető kalauzolásával. Miközben a köd utolsó foszlányai még felszállóban vannak, a madarak reggeli koncertjükre hangolódnak, a felkelő nap lágy vörös és narancssárga tónusokban fürdeti a sziklafalakat.

Az impozáns Mira-vízesésnél a víz a mélybe zúdul – varázslatos pillanat, amiért érdemes volt korán kelni. Az Ötscher szomszédos hegyén, a Gemeindealpén a kirándulni vágyók egy csodálatos körútvonalat találnak, amely az Erlaufsee tótól az impozáns hegycsúcskeresztig és onnan vissza Mitterbachba vezet. A bátrabbak hegyi rolleren száguldanak le a 4,5 kilométeres kavicsos úton vissza a völgybe. Azok, akik inkább lemondanak az adrenalinlöketről, idilli utazást tehetnek a Mariazellerbahnon, Ausztria leghosszabb keskeny nyomtávú vasútján, amely a tartományi fővárosból, St. Pöltenből a festői Pielachtal-völgyön és az Ötscher-Tormäuer Natúrparkon keresztül a Mariazellerland régiójába vezet.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Nem akarjuk elhinni, de tényleg meg fog történni! Ezek a sztárok idén hajtanak el a hetvenes tábla mellett és az a legdurvább, hogy a legtöbbjükön nem is látszik!
Lifestyle
Csak egy káposztát akart a nő az ebédhez, de "belsőségek" is akadtak benne bőven.
Fashion&Beauty
Ha lépést tartasz az éppen aktuális körömtrendekkel, valószínűleg te is láttad Hailey Bieber „cukormázas fánk” körmeit. Miután felrobbantotta az internetet, most új szárnyra kapott a visszafogott...