Ezt a szervét lopták el Albert Einsteinnek a halálát követően - morbid történet

A huszadik század egyik legnagyobb lángelméje 1955-ben halt meg, a boncolását végző orvos pedig gondolt egy merészet, és eltávolította, majd megtartotta magának Einstein agyát. A patológusnak nem volt hozzá képzettsége, hogy tudományozza a fizikus legfontosabb testrészét, mégis évtizedeken át, befőttes üvegben tárolta a bizarr "ereklyét".

Azt szerette volna, ha titokban szórják szét a hamvait

Albert Einstein 1955. április 17-én mellkasi fájdalmakra panaszkodott, a Princeton Kórházban vizsgálták meg a világhírű tudóst, akiről kisvártatva kiderült, hogy a hasi aortája szétrepedt, s belső vérzés lépett fel nála. Einstein másnap hajnalban hunyt el, mivel elutasította a műtéti beavatkozást, mely megmenthette volna az életét. A fizikus úgy nyilatkozott, hogy halála esetén titokban hamvasszák el, majd szórják szét a maradványait, nehogy a rajongóiban kísértés támadjon, hogy megnézzék, mi maradt kedvencük földi porhüvelyéből. Az Einstein boncolását végző orvos, Thomas Harvey patológus azonban nem tartotta tiszteletben a tudós kívánságát, annak agyát ugyanis titokban kivette és nemes egyszerűséggel eltulajdonította - írja a Telex.hu.

Harvey formaldehidben tartósította a 20. század egyik legnagyobb géniuszának agyát, de mivel a patológusnak sem joga, sem képzettsége nem volt arra, hogy tudományos vizsgálatnak vesse alá a testrészt, ezért az ügyben nyomozás indult. Végül felkutatta Hans Albert Einsteint, a halott tudós fiát, aki áldását adta rá, hogy Harvey magánál tartsa az agyat, de csak akkor, ha tényleg tanulmányozni fogja a testrészt, kutatásának eredményeit pedig egy szaklapban teszi közzé.

Lapozz, a történet folytatódik!

Oldalak