1609-ben e napon fedezte fel Henry Hudson Manhattant – ezért lázadtak fel ellene

1609-ben e napon fedezte fel Henry Hudson Manhattant. Ezt megelőzően minden útja kudarcba fulladt. Sanyarú körülmények között sínylődött, és még saját legénysége is ellene fordult! Manhattan felfedezése viszont megváltoztatta a világot. Csakúgy, mint a 2001-es terror támadás, amit nem véletlenül időzítettek erre a napra.

A szerencsétlen tengerész

A tengeri expedíciókat mindig kalandosnak és izgalmasnak képzeljük el. Kolombusz Kristóf történetéből tudjuk, hogy az ember nem mindig azt találja meg, amit keres, és olykor ez nem is baj. Azonban a 17. században a felfedezőutak sokkal inkább voltak kockázatosak. Az ember nem tudhatta mire számíthat és milyen veszélyek leselkednek rá.

Henry Hudson - angol felfedező - 1607-ben indult első hajóútjára. Az Északkeleti átjárót kereste. Úgy gondolta, hogy biztosan megleli, ha Izlandot nyugatról kerüli meg, nem számolt azonban az Északi-sarkvidék jégtakarójával. Akkoriban ugyanis azt gondolták, hogy az Északi-sark környékén az erőteljes árapály miatt biztosan nem alakulhat ki összefüggő jégtakaró. Nagyobbat nem is tévedhettek volna! Mivel a tengerész nem tudott áttörni a jégtakarón, így csak az északi szélesség 80°-ig jutott.

Visszatértekor hiába fedezte fel a Jan Mayen-szigeteket, ez nem kárpótolta kudarcát, így egy év múlva megint próbálkozott. Átkelt a Barets-tengeren, de ismét egy összefüggő jégmező állta útját.

fotó: 123rf.com

Lapozz a folytatásért!

Oldalak