Miért szeptember 11-re időzítették 20 éve a New York-i terrortámadást? - itt a válasz

Sok teória kering arról, hogy miért pont 2001 szeptember 11-ére tervezték azt a terrortámadást, amely az egész világot megrázta. A magyarázat egészen érdekes…

Egy futurisztikus mű életre kel

A Világkereskedelmi Központ, angolul: World Trade Center (WTC) a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja. Ez a 7 épületből álló komplexum New York legmagasabb építménye, olyan hatalmas, hogy saját irányítószáma van. Az alapötletet Raymond Hood alkotta meg futurisztikus művében a Manhattan 1950-ben. A felhőkarcolót a 70-es években egy japán-amerikai építész tervezte meg, Jamaszaki Minoru, és ő dolgozta ki a 110 emeletes ikertorony alaprajzát. Persze, egy ekkora épületkomplexum megépítéséhez tőke is kellett, ezt a Kikötői Hatóság biztosította. A kereskedelmi központ kialakítását támogatták a bankok, ingatlanügynökségek és pénzügyi szektorok is. Viszont nem mindenkinek tetszett az ötlet, és nem mindenki járt jól!

A területen élő boltosok és lakosok nagyon nem örültek, mivel kitelepítették őket. Sok ember veszítette el lakhelyét, ugyanis a tér kiterjedtsége 20 ezer m2-t foglalt el. A WTC szépen lassan átvette a Wall Street helyét, több százezer turista kereste fel nap-mint-nap. Nagy látványosságnak számított a Winter Garden, azaz a Télikert, amely egy afféle kristálypalota volt, ahol elegáns, üveg és acél fedte üzletek és éttermek csábították az arra járókat. Ha végig megyünk a Télikert sétálófolyosóján, a csodálatos Hudson folyó partján lyukadunk ki. Az egész hely mesébe illően tündökölt évtizedeken keresztül, míg 1993-ban történt valami, ami az egész lakosságot lesújtotta.

Fotó: 123rf

Lapozz a folytatásért!

Oldalak