A Balaton csatornája, amely Sióról, az átok sújtotta tavi tündérről kapta a nevét - szívszorító történet

A Balaton és környéke bővelkedik misztikus legendákban, amelyek egy híres személy vagy hely történetét mesélik el. Kevesen ismerik azonban Sió, az átok sújtotta tavi tündér történetét, amely talán egyik legizgalmasabb balatoni legenda.

A tó úrnője

A legenda szerint élt egyszer egy aranyhajú, gyönyörű lány, akit Siónak hívtak. Ő volt a Balaton tündére. Olyannyira szép volt, hogy amelyik férfi meglátta, rögtön beleszeretett. Ám a férfiak rajongása önhitté és beképzeltté tette őt. A lány egyik férfibe se volt igazán szerelmes, visszaélt bájával, és nevetett a hódolókon, mikor pórul jártak.

A történet része, hogy élt a Bakony erdejében ekkor egy varázsló, Kamor fia, aki szintén halálosan beleszeretett a szőke szépségbe. A fiú bármit megtett volna a lányért, de a lány csak játszadozott az udvarló érzéseivel. Sió azt mondta a fiúnak, ha igazán szereti, akkor hoznia kell neki hársfavizet a Bakony legmeredekebb hegycsúcsáról, hogy abban mosdassa aranyfürtjeit.

Kamor fia nagyon félt nekivágni a kalandnak. De úgy gondolta, hogy szíve választottjáért meg kell tennie. Erőt vett magán, felmászott a Bakony legmagasabb szirtjére, és nagy nehezen, de talált egy kis hársfavizet. Fáradtan és kimerülve ért vissza a lányhoz, de amit látott, attól tátva maradt a szája…

Oldalak

  • 1
  • 2
Címkék: